Psiha i seks Seks i veze 02. svibnja 2021.

Koliko treba vremena da se preboli prekid veze?

Kako preboljeti prekid?
Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram Imamo dobru vijest - bol neće trajati zauvijek i opet ćeš se zaljubiti!
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prekidi veze nikad nisu laki, ali mogu biti još teži ako još uvijek postoji ljubav. Iako zbog slomljenog srca možeš osjećati kao da je kraj svijeta, imamo dobru vijest - bol neće trajati zauvijek i opet ćeš se zaljubiti.

Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Positive Psychology potrebno je 11 tjedana da se bolje osjećaš nakon prekida veze. No, potrebno 18 mjeseci kako bi se dobro osjećala nakon razvoda

The Independent prenosi da je svatko od nas zasebna jedinka i naši procesi tugovanja su zato različiti. Uzimajući u obzir i to da je ljubav zbunjujuća emocija, kraj bilo kojeg odnosa bit će jedinstven doživljaj. Nema vremenskog razdoblja na kojeg se trebaš ograničiti tijekom oporavka jer čimbenici kao dužina odnosa, imate li djecu, prevara i dubina emocija, svi igraju ulogu u procesu oporavka.

Prekid može biti bolniji ako nisi željela da veza završi. Iako se u ovom trenutku možda ne čini, milijuni ljudi prolaze slične emocije i još milijuni su ih prošli.  

Ljudi dožive ljubav barem jednom u životu, ali mnogi će osjetiti i bol slomljenog srca. Normalno je biti razočaran i uzrujan na kraju veze - čak i kad ona nije bila dobra. Ali kao i sa svakom ranom s vremenom će zacijeliti. 

Prema stručnjakinji za veze Ammadi Major, postoje 4 koraka koji će ti pomoći da preboliš nekoga.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Daj si vremena

Za neke prekid može stvoriti bol kao da im je partner umro. Ako izgubiš kontakt i više se ne vidiš s osobom koju voliš, zastrašujuće je zamisliti život bez nje. Ali važno je prihvatiti da u tvom životu više neće biti te osobe. Iako ti se može činiti privlačnim brzo proći kroz ovo razdoblje tako što ćeš biti zauzeta poslom i ljudima, ova faza zahtjeva tugovanje. 

Umjesto da pokušavaš potisnuti osjećaje, dopusti si da ih osjećaš i brže ćeš se oporaviti. Tijekom ovog razdoblja možeš razmisliti o sad već završenoj vezi i emocijama koje te vežu uz nju. Upoznaj sebe i shvati što želiš od budućih odnosa. 

Uzmi vrijeme za sebe

Veze donose prekrasno zajedničko vrijeme, ali s tim dolazi i gubitak fokusa s "ja" i prebacuje se na "mi". Kraj veze donosi ti jedinstvenu priliku da shvatiš što ti želiš u svom životu, da pronađeš nešto što je samo za tebe. Iako je to klišej stvarno "uzmi vrijeme za sebe". Pronađi novi hobi, druži se s prijateljima, radi stvari zbog koji se osjećaš dobro. Kad se usredotočiš na sebe, u sljedeću vezu možeš unijeti dozu samosvijesti koju u prijašnjoj nisi imala. Umjesto da 'uletavaš' u novu vezu, odvoji vrijeme da se usredotočiš na sebe. 

Prekid-2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nemoj se bojati tražiti pomoć

Parovi rijetko donose odluku o prekidu u isto vrijeme, obično jedna strana bude iznenađena ili šokirana. Pored tih osjećaja šoka, javljaju se osjećaji odbijanja, što je normalno, a uz to se obično postavljaju pitanja vlastite vrijednosti. 

Ako je tvoj partner jasno rekao da ne želi više vezu s tobom i da nema šanse za pomirenje, prihvati ono što govori i usredotoči se na sebe. Zato što je netko prekinuo vezu s tobom, ne znači da ti nisi vrijedna ljubavi. 

Umjesto da se usredotočiš na ono što si pogriješila, usredotoči se na ono što možeš učiniti da se bolje osjećaš. To može uključiti blokiranje te osobe s društvenih mreža, ali i bacanje njihovih poklona i zajedničkih fotografija u smeće. 

Razgovaraj o svojim osjećajima, ali postavi granice jer možda nećeš imati snage razgovarati o svim detaljima odnosa s prijateljima i obitelji. Međutim, razgovor o osjećajima može biti koristan i može ti donijeti drugu perspektivu. 

Src-Uspr Možda te zanima... Tuga i bijes slomljenog srca Psiha i seks

Možda te zanima... Tuga zbog izdaje voljene osobe - kako je preboljeti i oprostiti? Psiha i seks

Vrijeme liječi sve rane

Možda u ovom bolnom trenutku to ne želiš čuti, ali vrijeme liječi stvarno sve rane. Kako vrijeme prolazi, podsjetnici na vašu vezu neće ti biti tako bolni, a kroz nekoliko mjeseci neće ti uzrokovati ni tugu. 

Međutim, ako negativni osjećaji ne iscjeljuju kroz duže vrijeme, možeš potražiti i stručnu pomoć kako bi se suočila s tim emocijama. Budući da ti negativno razmišljanje može pokvariti i buduće odnose, povratak pozitivnom načinu razmišljanja je ključno. 

Prva godina je najteža i bitno je da razumiješ samu sebe. Imat ćeš trenutaka tuge i nostalgije, ali se podsjeti da prekid nije u potpunosti tvoja krivica. Nemoj prihvaćati krivnju za prekid, ali istodobno pokušaj razmišljati o tome što si mogla učiniti drukčije. Odnosi uključuju dvije osobe, a prekid nikada nije krivica jedne osobe u cijelosti. 

Ako uspješno nastaviš sa životom nakon prekida, ključno je misliti pozitivno i na budućnost. Ako ponovno dođe do ljubavi, ući ćeš u vezu kao najbolja verzija sebe. Bit ćeš u stanju voljeti još i više. 

 

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar rukaz
      rukaz

      Tko danas čita ovo svjedočanstvo, trebao bi slaviti sa mnom i mojom obitelji jer je sve počelo kao neki vic, a drugi su rekli da je nemoguće. Ja sam Ruža Tomašić iz šibenskog kraja (Hrvatska). Sretno sam oženjen s dvoje djece i prekrasnom suprugom. S mojom se obitelji dogodilo nešto strašno, izgubio sam posao, a supruga je napustila kuću jer se nisam mogla dobro brinuti o sebi i obitelji. nju i moju djecu u to određeno vrijeme. Uspio sam devet godina, nijedna supruga koja bi me podržala da se do

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.