Psiha i seks Moje emocije 05. travnja 2017.

Zašto je bolje imati muški mozak i kada je biti žena postalo uvredljivo?

Foto: Martina Cvek
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovih dana kroz glavu mi prolaze razni stereotipi koje smo si svi nekako negdje nametnuli i kao da se od njih jako teško pomičemo. Iako smo danas otvorenije društvo, o svemu su puno lakše i puno glasnije priča, ljudi se mahom okreću duhovnosti i mijenjaju svijest o sebi i životu, još uvijek se neke predrasude čvrsto i utaboreno drže u nama.

I, dok izgovaramo njihove formulacije u rečenicama, kao da odišu ponosom.

Jedna od tih rečenica koja mi uvijek „reže mozak“ jest rečenica koju na različite načine izgovaraju upravo žene. Ne samo da je izgovaraju nego je izgovaraju s ponosom i, priznajem, ja sam bila jedna od njih i još uvijek jesam, često se ulovim u tome.

Kolumna: Kako sam postala najbolja moguća verzija sebe

Ta rečenica glasi – ma ja sam ti kao muško. Ili: ma ja ti imam muški mozak. Gdje, kada i tko nam je u nekom trenutku objasnio da je bolje imati muški mozak i kada je točno biti kao žena, postala uvredljiva formulacija? Jesmo li sami krivi što djeci od malih nogu ponavljamo da samo curice plaču i da je bacati loptu kao curica loša stvar.   | Author: Ivka Armanda Todorović, autorica programa Angels Body and Emotions Foto: Ivka Armanda Todorović, autorica programa Angels Body and Emotions

Super je pričati s tobom jer imaš muški mozak

Puno razmišljam o ovome, a još više od nedavno, kada mi je jedan prijatelj rekao da mu je baš super pričati sa mnom jer imam muški mozak. Nije to što je on rekao, nego je to što sam ja osjetila ponos radi toga. Ponos što „ne bacam kao curica“.

Imaš li zdravo ili nezdravo samopoštovanje?

Da se razumijemo, ja se dičim time što sam ženstvena i sretna sam što osjećam tu ženstvenost duboko u sebi i baš zato me taj mali osjećaj ponosa baš zatekao. Zamislila sam se nad time i od tada sam vrlo oprezna baš kod takvih rečenica i primjećujem ih puno više.

Ravnopravni, ali različiti

Naime, kad je u pitanju ravnopravnost, ja sam all in, ali jednako sam tako svjesna da su muškarci i žene različiti. S druge strane, pojam ženstvenosti i pojam muževnosti su jako individualni i mislim da to treba poštivati. Također, uvjerena sam da se ne rađamo s već utvrđenim postavkama o tome što je ženstveno a što muževno nego nam se to implementira u misli i djela kroz djetinjstvo i odrastanje, ali i kasnije u životu.

Kako početi misliti izvan okvira

Moj je stav da je ženstvenost nešto što osjećaš u sebi iznutra i izražavaš na svoj način. Nekom je to visoka peta, a nekome vožnja motora. Zašto bi ženstveno moralo za svakoga značiti isto? Ili još gore, zašto bi ženstveno značilo pekmezasto, slabo, plačljivo i nesposobno?

Predrasude razbijajmo djelima

To su samo predrasude, predrasude koje brojne žene razbijaju svakog dana. Problem je u tome što svojim djelima mijenjaju predrasude, ali baš ta djela nazivaju muškim osobinama u sebi.

Ja sam svoju ženstvenost pronašla i produbila plesom. Kad polagano kružim svojim bokovima ili kad si dozvolim da u meditativnom plesom pustim suzu i osjetim svoju ranjivost, tada osjećam i svoju najdublju žensku prirodu.

Vani sam pretežno u tenisicama, dok plešem sam u štiklama ili bosa, ali koju god odjeću nosila na tijelu, ženstvenost nosim u svom srcu i svojoj zdjelici. Ona je moja životna energija, seksualnost koju čuvam samo za sebe, sloboda da budem to što jesam.

Ženstvenost nisu visoke pete i haljine

 | Author: Angels Body&Emotions Foto: Angels Body&Emotions Ponekad moj osjećaj ženstvenosti pokazujem i izražavam na naoko stereotipni način – u štiklama, kroz nježnost i senzualnost ili seksepil, a ponekad naganjam u staroj trenirci loptu sa sinom u parku, a i dalje sam ženstvena.

Kako zračiš, tako i privlačiš! Zašto si nezadovoljna svojim životom?

U dvorani se svakog dana susrećem s brojnim ženama koje smatraju da su izgubile svoju ženstvenost negdje putem i da se zbog toga osjećaju sputano, i previše „muški“. Mnoge od njih pronašle su taj osjećaj u plesu, u muzici, u kružnim pokretima i mogućnosti da budu ranjive i da svoju seksualnost izražavaju slobodno i neovisno o ikome drugome, da plešu za sebe.

Ne mislim da su plesom postale ženstvenije, već da su samo našle svoj način kako izraziti tu emociju. I ono najbitnije, nadam se da su upoznajući sebe i vraćajući se svojoj biti prestale ili barem prestaju rečenicu „ti si baš kao muško“ smatrati komplimentom.

Ako ti je dosta svega, vrijeme je da stvoriš novu sebe

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      simpica

      oprostite, autorice članka, ali da, ja kao žena smatram da je postalo uvredljivo biti žena, jer daj se samo malo okrenite oko sebe i pogledajte što ženski rod radi od sebe, svog ponašanja, izgleda i dostojanstva.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.