Psiha i seks
854 prikaza

Manje rada, seksa i sreće: iGeneracija svoj život prebacuje na pametne telefone

Guliver/Shutterstock
1/1
Današnji tinejdžeri više su "zaštićeni" i manje samostalni od prethodnih generacija, a ta promjena dogodila se u trenutku kada su se pojavili pametni telefoni 2012. godine. Umjesto da izlaze s prijateljima, što prije se osamostale i presele od roditelja, tinejdžeri iGeneracije, to jest, post-tisućljetne generacije provode vrijeme na Snapchatu i to ih čini manje sretnima.

Statistika, kako je istaknula socijalna psihologinja dr. Jean Twenge za portal Atlantic, alarmantna je. Današnji 18-godišnjaci provode manje vremena izvan kuće bez svojih roditelja nego što su to činili 14-godišnjaci 2009. Broj tinejdžera koji svakodnevno provode vrijeme s prijateljima pao je za 40% između 2000. i 2015. godine.

Zena-Tuga1 depresija simptomi Izvana sreća - iznutra tuga: Kako prepoznati osobu koja je tiho depresivna? Psiha i seks

Današnji tinejdžeri također rade manje od svojih prethodnika. Samo 55% današnjih srednjoškolaca ima poslove kada su ljetni praznici u usporedbi sa 77% tijekom kasnih 1970-ih. Također, manje ih zna voziti i ovise o prijevozu roditelja. Rjeđe i kasnije stupaju u seksualne odnose.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Vaga-Ljutnja perfekcionizam Bijes, anksioznost i perfekcionizam: Koje bolesti uzrokuju i kako si pomoći? Psiha i seks

Ali "izolacija tinejdžera" ima strašne posljedice - postotak oboljelih od depresije i postotak samoubojstava je toliko visok da je, kaže Twenge, iGeneracija "na rubu najgore mentalne zdravstvene krize zadnjih desetljeća". Twenge kaže kako dokazi koji povezuju probleme iGeneracije i pametne telefone "ne mogu biti očitiji".

pretile majke i djeca Pretile majke smatraju da njihova pretila djeca imaju normalnu težinu Zdravlje

Istraživanja su pokazala kako je trošenje više vremena na društvene mreže i druge "screen" aktivnosti snažno povezano s nižim razinama sreće i jačim osjećajima usamljenosti, razinama depresije i rizikom od samoubojstva. Cyberbullying je također je jedan od glavnih problema.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Djeca i slatkiši Djeca iz skladnih obitelji jedu manje slatkiša i zaslađenih sokova Hrana

Posljedice za djecu iGeneracije, kaže Twenge, bit će dugoročne. Adolescentska depresija će se vjerojatno ponoviti i u odrasloj dobi, a društvene vještine sve je teže razvijati. Srećom, čini se da se neke od najgorih posljedica koje su prouzrokovane korištenjem elektroničkih uređaja mogu ublažiti kada se koriste manje od dva sata dnevno. Roditelji koji provode kontrolu i postavljaju "umjerenu granicu" korištenja tehnologije i uređaja mogli bi uvelike pomoći svojoj djeci.

Cyberbullying Cyberbullying: Roditelji moraju postati i online odgajatelji Psiha i seks
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.