Psiha i seks Seks i veze
17534 prikaza

Seks terapija: Spolni odnosi nakon šezdesete

Guliver/Shutterstock
1/1
Mr.sc. Vesna Oršulić, dr.med. specijalistica obiteljske medicine, geštalt terapeutkinja i seksualna savjetnica piše za Zdravu kravu o spolnom životu nakon 60 godine te objašnjava u kakvom su odnosu smanjenje spolne želje i starenje tijela.

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL
Danas se definitivno živi duže i bolje pa iako ne postoje precizne statistike iz prakse znamo da je spolna želja prisutna do same smrti. Naravno da je realizacija otežana ili zbog raznih bolesti onemogućena. To je važno znati dok smo još u snazi jer redovitim spavanjem, urednom ishranom i svakodnevnom tjelovježbom stvaramo preduvjete za dugovječnost i dugo uživanje u vlastitoj spolnosti. Naravno da se razina hormona s godinama smanjuje, ali ona samo mijenja način, ali ne ukida spolne odnose.

Kod žena zbog pada estrogena i progesterona smanjit će se ovlaživanje, ali lubrikanti i estrogenske lokalne kreme mogu učiniti puno, najviše će ipak učiniti partner koji će pokazivati interes i razumijevanje za promjene u ženskom tijelu.

Isto vrijedi i za partnericu koja će ulagati više truda u dobru predigru jer i pad testosterona dovodi do promjene u učestalosti i snazi erekcije. Ponovno je važno partnerstvo, razumijevanje i želja za rješenjem, a ne isticanje problema. Partneri koji ulože dodatan trud i vrijeme u predigru uživat će u snažnim, jakim i puno dugotrajnijim orgazmima nego što je to bilo u mladosti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Upravljati svojom vaginom znači upravljati svojim životom, isto vrijedi i za penis

Kada konačno shvatimo da je Ne potpuna rečenica, kakvo je to olakšanje. Ne predrasudama, Ne spolnoj i dobnoj diskriminaciji, Ne potrebi za dokazivanjem. Vitalnost se održava otvorenošću za novo i podržavanjem optimizma. Biti pozitivan i optimističan je disciplina koja iziskuje trud. Lako je biti negativan, a lijepo je raditi ono što voliš i kad ne moraš.

Dob S 30 treba jesti integralne žitarice jer daju snagu, a s 40 izbaciti šećer Što jesti s 20, 30, 40, 50 i biti fit Hrana Meno-Uspr Nikako nemoj preskakati obroke te smanji namirnice s visokom razinom masnoća Menopauza dijeta Dijeta

Radosno srce i tijelo koje doživljava užitak najbolje su zdravstveno osiguranje. Svaki užitak može biti tvoj, ako osjećate da imaš pravo na njega. Upravljati svojom vaginom znači upravljati svojim životom. Isto vrijedi i za penis. Nema moćnijeg afrodizijaka od žene koja se osjeća neodoljivo seksi i u tome uživa.

Otkrij tko si i učini to namjerno!

Biti lijepa, vrijedna, seksi i čulna je pitanje odluke. Odluči se i drži se toga sve dok ti je to važno i vrijedno, odnosno tebi i tvom partneru bez obzira na druge.

To je jednostavno pitanje zrelosti i odraslosti, a spolnost nije vezana za nedoraslu dječurliju već za one koji joj pristupaju s pažnjom, odgovornošću i međusobnim uvažavanjem.

Psihoterapeutkinja iznijela svoja ratna sjećanja

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.