Psiha i seks Moje emocije 09. ožujka 2018.

Video: Kako se osloboditi minusa i dugova na karticama

1/2
Foto: Borna Filic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Inga Lalić, poslovna konzultantica i trenerica te autorica knjiga "Kako pokrenuti vlastiti biznis" i "Kako upravljati novcem" u videu objašnjava kako izaći iz minusa, kredita i dugova na kreditnim karticama.

Ako osoba ima prosječnu plaću, dakle to je oko šest tisuća kuna u Hrvatskoj i izdvaja oko dvije tisuće za stanovanje (najam ili kredit), za prijevoz i otplatu kartica još dvije. Ostane mu oko dvije tisuće za sve ostalo, a u to je ubrojena i hrana i izvanredni troškovi. U takvoj situaciji naravno da se redovito mora upuštati u nova zaduživanja.

Dva načina za izlazak iz duga

Inga Lalić, objašnjava kakve su perspektive takve osobe da se izvuče iz dugova: "Samo su dva načina, ili da zarađuje više ili da troši manje. Najbolje je da onaj tko se nađe u takvoj situaciji primijeni oba načina, dakle svede troškove na minimum i na taj period gleda kao na privremeni, dakle samo dok ne izađe iz te situacije. Treba naći neki honorarni posao, uvijek se nađe način da se zaradi 500 kuna više, onda tih 500 kuna iskoristiti da izađe iz minusa i duga prijevremeno.
 
Prvo treba napraviti popis svih dugova koje ima i poredati ih po veličini od najmanjeg do najvećeg i onda, ovih 500 kuna pribrojiti rati prvog duga. Znači, ako je rata za nešto 120 kuna mjesečno, onda neće platiti 120 nego 620 kuna i prijevremeno će izaći iz tog duga. Onda će ukupni iznos tih rata prvog kredita plus 500 kuna pribrojiti rati drugog duga pa će to otplaćivati, onda će opet taj ukupni iznos pribrojiti rati trećeg duga."

Kamate su najveće ubojice bogatstva

Konzultantica kaže da kada tako računa sa svojim klijentima ispadne da neke kredite od tri do pet godina ovako mogu riješiti za godinu i pol te da je to vrlo značajno jer kamate su najveće ubojice bogatstva. "Kamatama bogatite druge, a ne sebe i zato se važno riješiti svih dugova. Treba biti svjestan da je izbor uvijek na nama."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.