Zdravlje 30. kolovoza 2016.

3 hranjiva mliječna napitka koji hlade, a dobri su i za dijetu!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mali trikovi u ljetnoj prehrani olakšat će organizmu preživljavanje na visokim stupnjeva. Svi već znamo da je neophodno piti dovoljno vode kako ne bi došlo do dehidracije.

Svakako treba imati na umu i konzumiranje laganije prehrane, kako ne bismo dodatno opterećivali organizam već izmučen visokim temperaturama. 

Prednost valja dati lako probavljivim izvorima proteina, među kojima su i niskomasni mliječni proizvodi. Donosimo ti 3 ljetna napitka od mliječnih proizvoda koji rashlađuju organizam i dodatno ga obogaćuju elementima prijeko potrebnim ljudskom tijelu kako bi moglo normalno funkcionirati ...

Saznaj koje sve namirnice, osim mesa, imaju visoki udio proteina!

Lassi napitak

Lassi je poznati napitak za rashlađivanje tijela po drevnoj indijskoj recepturi. Osnovni sastojak ovog napitka je jogurt, odličan izvor korisnih bakterija koje nas mogu zaštititi od brojnih neželjenih ljetnih infekcija. Uz to osvježava i hladi. Redovitim konzumiranjem jogurta poboljšava se ravnoteža crijevne mikroflore. Zato ga je najbolje uzimati poslije jela ili kasno poslijepodne.

Ako se pitaš koja je razlika između jogurta i lassi napitka, odgovor leži u lakšoj probavljivosti. Jogurt je uz to mastan, dok je lassi prozračan i lagan. Da bi napravila lassi, pjenjačom miješaj svjež i hladan jogurt dok ne postane kremast. Dodaj isto toliko vode ili vode pomiješane s malo mlijeka. Stavi malo meda za zaslađivanje. Da bi povećala hranjive vrijednosti, možeš dodati i prstohvat šafrana ili kardamoma. Ovo piće je jako dobro za hlađenje tijela, bogato je vitaminima, pogotovo vitaminom B12. Za slanu verziju ovog osvježavajućeg napitka možete umjesto meda dodati prstohvat soli, u kombinaciji sa začinima kao što su mljeveni đumbir, kumin, korijander.

Otkrij što možeš učiniti kako bi tvoja probava bila besprijekorna!

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Hladno mlijeko sa začinima

Drugi osvježavajući mliječni napitak je hladno mlijeko u kombinaciji sa začinima, popularnog naziva Thandai u Indiji, gdje ga se smatra jednim od popularnijih napitaka. I u ovoj kombinaciji je bitna kvaliteta mlijeka. Procesom pasterizacije mlijeko se zagrijava na temperaturu između 55 i 75 stupnjeva i na taj se način uništavaju mikroorganizmi štetni za zdravlje, a zadržava se izvorna kvaliteta mlijeka.

Priprema se tako da se kratko zagrije mlijeko sa začinima, kako bi otpustili aromu, nakon čega se stavlja na hlađenje. Začine koje možeš koristiti a koji prema ajurvedi imaju rashlađujući efekt su komorač, šafran, kardamon, papar. Smjesu možeš po želji zasladiti, najbolje s agavinim sirupom, brezinim šećerom ili nekim sličnim prirodnim zaslađivačem. Napitku na kraju dodaj pola šalice mljevenih badema koje si prethodno izmiskala i umiješala sa malo mlijeka.

Saznaj više o zlatnom mlijeku!

Sirutka

Zbog svojeg osvježavajućeg okusa i nutrijenata koje sadrži, sirutka se preporučuje konzumirati u ljetnim mjesecima kad je potrebno piti puno tekućine jer osim što ćete ugasiti žeđ, obogatit ćete tijelo potrebnim vitaminima i proteinima bez unošenja teške hrane. Sirutka je u izvornom obliku tekućina koja sadrži manje od 1 posto bjelančevina i preko 93 posto vode. Nastaje prilikom proizvodnje sira nakon što se mlijeko zgruša.

Sirutka je proizvod kojemu čak 70 posto suhe tvari čini laktoza, proteini, mineralne tvari, glukoza i aminošećeri. Proteini koji se nalaze u sirutki su hranjivo najvrjedniji te povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit. Radi toga je idealna za konzumiranje u ljetnim danima jer rashlađuje i čini nas sitima. Također obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo i daje energiju. Preporuča se osobama oboljelim od hipertenzije, šećerne bolesti, a naročito kod snižavanja kolesterola u krvi. U starom narodu je poznata kao odličan prirodni lijek za sve bolesti vezane uz jetru

Saznaj koje još namirnice, uz sirutku, sužavaju pore!

Autor članka: Petra Šafranko, certificirana učiteljica Divine Health Programa u Divine Energy Parku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.