Zdravlje Zdravlje žena 30. kolovoza 2019.

5 mogućih znakova da su ti hormoni "podivljali"

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se požališ kako si u posljednje vrijeme umorna, znojiš se, gubiš koncentraciju ili ti kosa pojačano ispada, tvoja prijateljica, majka pa čak i doktorica opće prakse će ti preporučiti da provjeriš hormone. No, jesu li to sve razlozi za zabrinutost i koja bi si još pitanja trebala postaviti.

Zašto sam toliko umorna?

Čest osjećaj umora ponekad ukazuje na zdravstvene probleme, pa čak i poremećaj hormona. No, ako si iscrpljena na kraju napornog tjedna na poslu, radiš već nekoliko vikenda za redom ili si uz posao imala dodatne obaveze, moguće je da ti je potrebno par dana godišnjeg odmora i da će dovoljno sna riješiti problem. Ponekad je riječ i o psihičkom umoru jer na iscrpljenost ne utječu samo fizički rad i poslovne obveze. Ipak, ako uz umor primjećuješ i smanjene apetita, neželjeni gubitak težine ili neke druge simptome koji nisu nužno povezani uz osjećaj umora, moguće je kako imaš problema sa štitnjačom te bi u tom slučaju trebala zatražiti savjet liječnika i obaviti testiranje.

Što se događa s mojom kožom?

Akne na licu, crvenilo i iritacija se često javljaju i nakon puberteta. Jedan od razloga mogu biti korištenje šminke, neodgovarajućih krema ili čak odlazak na spavanje bez čišćenja lica. Primijetiš li pak akne i upaljenu kožu na donjem dijelu lica, moguće je kako se u tvom tijelu povećala razina testosterona i u tom slučaju bi svakako trebala obaviti pregled kojim će se odrediti je li ti potreban lijek za stabilizaciju hormona.

Imam li previše dlačica i što se događa s mojom kosom?

U vrijeme ljetnih mjeseca se poveća ispadanje kose što je prirodni proces, a dlačice na nogama primjećuješ puno više ljeti jer zbog oskudnije odjeće više obraćaš pažnju na njih. Možda ipak uočiš puno više vlasi na češlju nego prijašnjih godina ili dlačice postaju puno čvršće i tamnije. Ako se to događa, svakako otiđi na pregled kako bi se uvjerila je li sve u redu s hormonima štitnjače te utječu li možda određeni lijekovi ili druga bolest na ispadanje kose ili rast debljih dlačica.

Koji je uzrok poremećenog menstrualnog ciklusa?

Baš kao i kod umora, poremećaj menstrualnog ciklusa i neredovita menstruacija mogu biti uzrok mnogih faktora kao što su stres, problemi sa štitnjačom, niski estrogen ili sindrom policističnih jajnika. Do poremećaja može doći i uslijed naglog gubitka kilograma ili promjena načina prehrane uz izbacivanja ili uvođenja određenih namirnica. Vježbanje i kontracepcijske pilule također imaju utjecaj na promjene vezane uz menstrualni ciklus. Ako ipak ne možeš sama otkriti koji je uzrok, posavjetuj se sa ginekologom. 

Zašto se noću toliko znojim?

Zbog prirodnog procesa regeneracije normalno je da se znojiš tijekom spavanja, ali pretjerano znojenje može ukazivati na nižu razinu estrogena i neredovitu ovulaciju. Ipak, ako je u tvojoj spavaćoj sobi pretoplo, probudit ćeš se s osjećajem vrućine i samim time preznojena. prije svega pobrini se da otvoriš prozore prije, a ljeti i tijekom spavanja te da temperatura, ako je to moguće, bude manja od 20 stupnjeva. Smatra se da je idelana temperatura za spavanje 15.5ºC. Ako su ovi uvjeti zadovoljeni, a polako ulaziš u zlatne godine života, svom ginekologu iznesi koji te još simpomi osim noćnog znojenja muče pa ćeš moći saznati ulaziš li možda u menopauzu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.