Zdravlje Prirodno liječenje 04. srpnja 2020.

5 savjeta za savršeni detoks crijeva pomoću psylliuma

1/4
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi održali zdravlje cijelog organizma, povremeno treba potaknuti crijevnu peristaltiku i tako se osloboditi nakupljenih toksina. Prirodan način za efikasan crijevni detox je uzimanje psylliuma - koji je otkad se pojavio na policama dućana zdrave hrane postao pravi hit među pobornicima zdravih stilova življenja.

Psyllium ljuskice dobivene su od indijskog trputca. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i bubrenje. Ljuskice i prah dobiveni iz ovojnice indijskog trpuca koriste se kao izvor vlakana, 100 g psylliuma ima 350 kcal isključivo iz ugljikohidrata od kojih je oko 71 g vlakana. Ne sadrži proteine i masti. Mogu se koristiti i i za izradu kruha. Osim u zapadnjačkoj fitoterapiji, psyllium ljuskice se često koriste u ayurvedskoj i kineskoj medicini.

  1. Ovo je važno: dostatna količina vode je ključ uspjeha psyllium detoxa. Prvo popij jednu čašu vode. Nakon toga pomiješaj jušnu žlicu psylliuma u čaši vode ili soka i odmah popij. Ne okolišaj jer se psyllium pretvara u gustu želatinoznu masu koju bi bilo nemoguće (ili jako teško) popiti.
  2. Idealno bi bilo da tijekom provođenja psyllium detoxa ne uzimaš lijekove ili dodatke prehrani jer će i oni biti brutalno izbačeni.
  3. Nemoj jesti najmanje sat vremena prije ili poslije uzimanja psylliuma.
  4. Nemoj uzimati više od jedne jušne žlice psylliuma dnevno.
  5. Tijekom dana nastavi s unosom vode ili biljnih čajeva i to najmanje 8 do 10 čaša dnevno kako bi omogućili psylliumu da odradi ovaj prljav ali koristan posao :)

Redakcija je isprobala Psyllium ljuskice za detoks i mršavljenje, pročitaj recenziju. Ako uzimaš lijekove, trudna si ili dojiš ili si u procesu liječenja ne koristi ovaj oblik detoksa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zapamti: zdravlje počinje i završava u crijevima. Ako te zanimaju dodatne tehnike detoksa, preporučujemo sjajnu Planetopijinu knjigu autora Dr. Alejandro Jungera, o metodama detoksikacije organizma, Clean.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.