Zdravlje Zdravlje žena 27. listopada 2017.

Top 5 savjeta za bezbrižne zlatne godine

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza može biti podosta frustrirajuće, umarajuće i zbunjujuće razdoblje u životu svake žene. Kako bismo ti olakšali koliko god možemo, donosimo najbolje savjete

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj trenutno živi nešto više od milijun žena starijih od 45 godina ili više. Ako i ti spadaš u tu kategoriju, vrlo vjerojatno si već počela osjećati prve simptome menopauze ili si možda već dulje u njoj. Kako bi to razdoblje što lakše podnijela, savjetujemo nekoliko promjena koje bi trebala unijeti u svoju svakodnevicu.

Vježbanjem izbjegni kile

Uz menopauzu se često veže debljanje. Istraživanja su pokazala kako žene iznad 50 godina u prosjeku dobivaju od jedne do dvije kile godišnje. Najčešći uzroci su niža razina estrogena u tijelu, gubitak mišićne mase te nagomilani stres. Svakodnevnim vježbanjem i zdravom prehranom ovaj problem može se lako izbjeći. Odlične opcije za vježbanje su joga, plivanje ili trčanje koje, osim što zaista opuštaju, ne predstavljaju veliko opterećenje za naša tijela.

Zdravije se hrani

Ona stara i već pomalo dosadna priča o manjim, ali češćim obrocima je zaista istinita. Podijeli svoju svakodnevnu prehranu na pet do osam manjih obroka umjesto dva do tri velika i tvoj metabolizam će ti biti zahvalan. Smanji unos hrane s puno masnoće, poput masnijih komada mesa, sladoleda ili sira, i kolesterol ti neće predstavljati problem. Jedi što više voća i povrća, jogurta te hrane bogate vlaknima, poput žitarica ili riže. Smanjenim unosom alkohola izbjegni valunge, jer je jedna čaša vina dnevno sasvim dovoljna da uživaš i malo se opustiš. 

Zaštiti svoju kosu i kožu

Gubitak kose u menopauzi ženama može predstavljati veliki stres, pogotovo onima koje na to nisu spremne. Mnogo je razloga za ispadanje i stanjivanje kose u menopauzi, od smanjenog izlučivanja estrogena do stresa ili bolesti. Zato se na tržištu pojavljuje sve više proizvoda stvorenih da ti pomognu upravo protiv ovih promjena na kosi, kao što su Vichy Dercos Aminexil Clinal 5 ili Dercos Densi Solutions. Na isti način i koža prolazi kroz brojne promjene, koje su također rezultat smanjenog izlučivanja estrogena te slabije produkcije lipida. Najvidljivije se zbivaju na koži lica i vrata pa se na te dijelove možeš najviše fokusirati. Na sreću, pojavljuje se i sve više preparata stvorenih da ti pomognu u borbi protiv promjena na koži, poput Vichy Neovadiol nadomjesnog kozmetičkog kompleksa. I ovdje je od iznimne važnosti zdrava prehrana jer povećanjem unosa proteina, vitamina B i C te željeza povećavaš šanse da zaštitiš svoju kosu i kožu.

Preuzmi kontrolu nad stresom

Nemoj dopustiti menopauzi i stresu koji može izazvati da preuzmu kontrolu nad tvojom svakodnevicom. Prepoznaj one ljude koji ti čine dobro i čine da se dobro osjećaš u vezi sebe. Ulaži u takve odnose, a one nezdrave izbaci iz svog života. Uvelike pomaže i druženje s prijateljicama koje su u istoj fazi života kao i ti. Podrška, razumijevanje, ali i prilike za zajedničko učenje o menopauzi pomoći će ti nositi se sa stresnim simptomima. I ono najbitnije - ako to već ne znaš, nauči reći ne! Više nemaš istu količinu energije koju si imala u svojim dvadesetima ili tridesetima. Zbog svog zdravlja, jednostavno ponekad zastani i reci ne prenatrpanom rasporedu, bez osjećaja krivnje. 

Posveti se sebi i svom partneru

Uz menopauzu se često veže i nisko samopouzdanje. Nedostatak hormona, brojne promjene u tijelu, stres - svi ovi procesi ostavljaju traga i na tvojoj psihi. Naravno, sve to utječe i na tvoju vezu ili brak. Zbog svih ovih promjena važna je komunikacija. Razgovarajte o svojim osjećajima i pružite si podršku, a sada kada su konačno i djeca starija, posvetite se svemu onome za što prije niste imali vremena. Rasplamsajte svoju romansu i ljubavni život i vjeruj nam - tvoje samopouzdanje vratit će se na staru razinu. 

Menopauza može biti stresno razdoblje puno promjena, ali ne mora biti samo to. Ona može biti i tvoja prilika da se pokreneš te da prestaneš odgađati sve one stvari koje si oduvijek htjela promijeniti. Menopauza je idealno vrijeme da promijeniš prehranu, kreneš vježbati i posvetiš se bitnim odnosima u svom životu. Ukoliko poslušaš naših par savjeta, vjeruj nam, menopauza zaista može biti najispunjenije razdoblje tvog života.

Možda te zanima... Kako menopauza i hormoni utječu na kožu i kosu? Zdravlje Možda te zanima... Navike koje bi svakako trebala usvojiti u menopauzi Zdravlje
Kroz cijeli mjesec listopad Vichy zajedno s partner ljekarnama organizira projekt za sve žene koje žele stručne savjete o menopauzi. Možeš se obratiti svom ljekarniku kako bi ti pomogao olakšati simptome ili kako bi naučila više o pravilnoj njezi kože i kose, a očekuje te i poklon uz kupnju (torbica s uzorcima rutine njege i kupon za popust).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.