Zdravlje Nabildaj imunitet prije zime 26. veljače 2018.

7 načina kako izbjeći virozu na poslu u sezoni prehlada i upala

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada dođu hladni dani, koncentracija mikroba u poslovnim prostorima postaje veća. Prozori su uglavnom zatvoreni jer uvijek nekome puše pa svježi zrak ne ulazi, a mikrobi ne izlaze. U ovo doba godine teško je izbjeći zarazu na poslu, posebno ako radiš s velikom grupom ljudi.

Zimi koncentracija mikroba u zatvorenim prostorima postaje veća jer su prozori najčešće stalno zatvoreni pa nema protoka svježeg zraka i izlaska mikroba van.

Šanse da ostaneš zdrava tada se smanjuju, no postoje trikovi koji ti mogu pomoći da ne budeš prehlađena.

Izbjegavaj dodirivati neke stvari

U uredima postoje mjesta na kojima se nakuplja najviše bacila, primjerice, telefoni, radne površine, tipkovnice računala, vrata mikrovalne pećnice, stalak za vodu... Ako baš moraš dirati neke stvari, kasnije operi ruke.

Strath-Umorna_Poslovna_Zena Možda te zanima... Kako smanjiti stalni i iscrpljujući umor i ojačati imunitet? Zdravlje

Dezinficiraj svoj radni prostor

Želiš li savršenu čistoću, ne oslanjaj se skroz na čistačice, kada je tvoj osobni radni prostor u pitanju. Jednom dnevno prebriši površinu na kojoj radiš, tipkovnicu i telefon maramicama za dezinfekciju. To može uništiti 99 posto bacila.

Izbjegavaj bolesne kolege

Iako bi bilo najbolje da su kod kuće i liječe se, mnogi zaposlenici prisiljeni su dolaziti bolesni na posao. Takve kolege je najbolje izbjegavati i držati se podalje od njih kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum.

Na primjer, kada netko kihne, njegovi bacili putuju i po sto metara.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nosi gel za dezinfekciju ruku

Često pranje ruku je najučinkovitiji način čuvanja od zaraze, a tome doprinosi i gel za dezinfekciju koji je dobro držati na stolu i povremeno premazati dlanove njime kako bi se uništili nakupljeni bacili.

Izbjegavaj dodirivati lice

Svaku put kada dotakneš nos, oči ili usta pomažeš bacilima da uđu u tvoje tijelo. Suzdrži se od dodirivanja lica.

Imaj "prvu pomoć" u radnom stolu

Svakako uza sebe imaj preparat za jačanje imuniteta, bile to tablete vitamina C ili neki drugi pripravak. To svakako može pomoći da se ne razboliš, otkriva portal healthcentral.com.

Možda te zanima... Imunitet: Hrana zbog koje si sklonija prehladama i gripi Hrana

Izbjegavaj kvake, posebno na zahodu

Iako je to vrlo teško, nije nemoguće. Ipak su to komadi namještaja koji se najčešće diraju prljavim rukama, nakon obavljene nužde. Otvori ih laktom ili maramicom u ruci koju ćeš kasnije baciti. Izbjegavaj i poklapati slavine rukom već to učini papirnatim ubrusom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.