Zdravlje Simptomi i pomoć 24. kolovoza 2018.

7 razloga zbog kojih ti je lice natečeno, a isključeni su sol, alkohol i plakanje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Probudila si se s natečenim licem, a nisi noć prije jela nešto jako slano niti pila veće količine alkohola. Razlozi za natečeno lice mogu biti brojni, ali srećom, postoji nešto što možete učiniti za većinu njih

Gadna sinusna infekcija

Sinusi su šupljine ispunjene zrakom omeđene kostima koje okružuju nos. U tim se šupljinama stvara mukus ili sluz koja se cijedi u nosnu šupljinu, a ako je unutrašnjost tih kanala otečena dolazi do kongestije ili začepljenja sinusa što uzrokuje bol i infekciju, a ponekad i otečeno lice.

Liječenje sinusitisa obično se provodi antibioticima, dekongestantima i tabletama protiv bolova. Preporučuje se i inhalacija, korištenje slane otopine koja se uštrcava u nos, ovlaživači zraka te topli oblozi koji se primjenjuju na bolnim mjestima. Tijekom akutne infekcije poželjno je boraviti u prostoriji sa stabilnom temperaturom zraka.

Apsces na zubu

"Napuknuti ili okrnjen zub može omogućiti prodor bakterija u meku unutrašnjost zuba gdje se bakterije mogu razmnožiti i stvoriti apsces (Infekciju) koja se manifestira kao gnojna oteklina desni oko zuba. Praćena je bolom u zubima i oticanjem čeljusti", kaže dr. Rosalyn Stewart, profesorica na Sveučilištu Johns Hopkins u SAD-u za Women's Health.

Stomatolog obično propisuje antibiotike kako bi se smanjila upala te nakon sanacije upale ulazi s instrumentima u korijenski kanal zuba kako bi uklonio zaraženi živac. U međuvremenu ispiranje usne šupljine slanom vodom uz sredstva protiv bolova mogu puno pomoći u olakšavanju patnji.

Zubici_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Cushingov sindrom

Ili hiperkortizolizam je endokrini poremećaj koji se najčešće pojavljuje kada je tijelo izloženo visokim razinama hormona kortizola. Može biti uzrokovan uporabom kortikosteroida i stanjem u kojem tijelo proizvodi previše kortizola. Najčešći uzrok Cushingova sindroma je uzimanje kortikosteroida i tumor hipofize koji stvara pretjeranu količinu hormona pod nazivom ACTH koji je zaslužan za stimulaciju nadbubrežne žlijezde. Simptomi Cushingova sindroma većinom se javljaju u periodu od nekoliko mjeseci. Jedan od prvih simptoma koji se manifestiraju su debljanje lica i tijela. Cushingov sindrom može uzrokovati srčani udar, moždani udar i dijabetes tipa 2.

Alergija

Osim što uzrokuje crvene oči i probleme s disanjem, alergijska reakcija na hranu, pelud, lijekove ili bilo koju drugu tvar može uzrokovati upalu lica, osobito oko očiju i nosa, kaže Stewart. Lijekovi protiv alergije, olakšavaju simptome i smanjuju oticanje.

Celulitis, ali ne onaj na kojeg ti misliš

Celulitis je bakterijska infekcija koja se širi po koži i potkožnom tkivu. Celulitis mogu uzrokovati različite bakterije; najčešća je streptokok. Streptokoki se naglo šire i zahvaćaju široko područje, jer proizvode enzime koji sprječavaju da tkiva ograniče infekciju. Stafilokoki, druga vrsta bakterija, također mogu izazvati celulitis, ali je on obično ograničen na manje područje. Druge bakterije uzrokuju celulitis nakon nekih vrsta ozljeda kao što su ugrizi životinja ili ozljede kože koje nastaju u slatkoj ili morskoj vodi. Najosjetljivija područja kože su ona gdje ima najviše vode (edem). Celulitis se ponavlja u ožiljcima ili njihovoj blizini nakon kirurškog zahvata (npr. operacija zbog varikoznih vena). Međutim, celulitis se može pojaviti i na koži koja nije bila ozlijeđena. Infekcija se može brzo širiti pa može zahvatiti limfne žile i ući u krvotok. Kada se to dogodi, infekcija se može proširiti po cijelome tijelu pa tako i zazvati i otečenost lica.

Simptomi celulitisa obično nestaju nakon nekoliko dana liječenja antibioticima. Međutim, simptomi se često pogoršavaju prije nego dođe do poboljšanja, vjerojatno i zbog naglog uništenja bakterija dolazi do otpuštanja enzima koji uzrokuju oštećenje tkiva, stoji u MSD-u (Medicinski priručnik, objavljen pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora).

Možda te zanima... 7 razloga zbog kojih ti curi nos i 7 načina kako da si pomogneš Zdravlje Dr. Zlatko Čačić, Specijalna bolnica Arithera Možda te zanima... Varikozne vene: Kako liječiti i spriječiti njihov nastanak? Zdravlje

Zaušnajci

Za zaušnjake (engl. mumps, lat. parotitis) se često misli da predstavljaju dječju bolest. Iako se u prošlosti češće javljala kod djece, danas postoji veća opasnost od pojave kod odraslih mlađe dobi. Mums je najčešće infekcija podušnih žlijezda, jednoga od tri para žlijezda slinovnica, uzrokovana virusom parotitisa. Podušne žlijezde, čija je funkcija izlučivanje sline, nalaze se ispod i ispred ušiju. Kod zaraze virusom zaušnjaka, u dvije trećine slučajeva zaražene su obje žlijezde. Zaražene osobe bolest mogu prenijeti kihanjem, kašljem ili govorom, pri čemu izbacuju sitne kapljice koje nezaražena osoba može udahnuti. Također, virus se može prenijeti preko neopranih ruku ili korištenjem čaše, pribora za jelo ili ostalih predmeta koje je koristila zaražena osoba. Hrvatski naziv bolesti potječe iz opažanja da oboljeli imaju oteklinu ispred, ispod i iza uha. Budući da je mums virusna bolest, ne može se liječiti antibioticima. Poput mnogih drugih virusnih bolesti, mums jednostavno treba preboljeti, odnosno preležati, piše na stranici PLIVAzdravlje.

Steroidi

Ako su ti je zbog zdravstvenih razloga propisani steroidi, možeš razgovarati s liječnikom da ti smanji dozu. A dobra vijest dolazi i od glumice Sarah Hyland, koja je koristila lijekove na bazi steroida zbog kroničnih problema s bubrezima, ona tvrdi da joj je upotreba valjaka za lice pomogla u sprečavanju natečenosti. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.