Zdravlje Simptomi i pomoć 03. srpnja 2017.

8 pitanja za dijagnozu bipolarnog poremećaja

Foto: Guliver/Shutterstock Bipolarni afektivni poremećaj se najčešće opisuje kao nemogućnost kontroliranja raspoloženja pa tako oni koji pate od ovog poremećaja variraju između maničnog i depresivnog ponašanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bipolarni poremećaj zbunjujuć je onima koji boluju od njega. Bolest nema granice te zahvaća sve sfere pacijentova života: dom i obitelj, posao, društveni život. Ekstremne promjene raspoloženja mogu prouzrokovati iracionalno i nepredvidivo ponašanje, pogrešno rasuđivanje ili stanja u kojima osoba jednostavno ne može ustati iz kreveta.

Bipolarni afektivni poremećaj se najčešće opisuje kao nemogućnost kontroliranja raspoloženja pa tako oni koji pate od ovog poremećaja variraju između maničnog i depresivnog ponašanja. Takvo ponašanje može biti vrlo zbunjujuće za njih same, ali i za njihovu okolinu, piše Health.com. Ovih osam pitanja liječnici postavljaju osobama kojima je dijagnosticiran bipolarni poremećaj:

Jeste li se ikada osjećali ˝predobro˝ nekoliko uzastopnih dana?

Liječnici provjeravaju patološki stadij ˝porasta˝ raspoloženja u kojem se osoba osjeća izrazito euforično, ali u vrlo brzom roku može se osjećati osjetljivo i uzrujano.

Jeste li tijekom tog vremena spavali manje nego uobičajeno i pri tome niste osjećali umor?

Znak bipolarnog poremećaja može biti manjak sna te istovremeni osjećaj energičnosti. Liječnici zato propituju i promjene u navikama spavanja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tijekom perioda ˝dobrog raspoloženja˝, jeste li ikada imali osjećaj da Vam mozak ubrzano procesuira informacije te da ste puni ideja?

Terapeuti pokušavaju utvrditi ima li pacijent drugi simptom bipolarnog osjećaja: ˝ubrzane misli˝, koje također mogu biti simptom anksioznosti i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Pacijenti oboljeli od bipolarnog poremećaja najčešće imaju osjećaj da im je teško ˝izdržati˝ s mislima koje imaju. 

Jeste li bili pričljiviji?

Tijekom maničnog stanja bipolarni pacijenti mogu i vrlo brzo govoriti i mijenjati ideje. Pitanje koje liječnici postavljaju samima sebi je: ˝Je li teško pratiti pacijenta dok govori?˝. Jedan od ključnih znakova je pomanjkanje pacijentovog uvida u njegovo ponašanje, u ono što i kako govori ili drukčije razmišljanje.

Jeste li obavljali više poslova nego inače?

Ukoliko pacijent, primjerice, tvrdi da ima više posla nego inače potrebno je ustanoviti je li to doista tako ili je osoba postavila višu ljestvicu u ostvarenju različitih aktivnosti i ciljeva.

Šest znakova da te je stres načeo i da hitno trebaš stati

Jeste li preuzeli rizik?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Osobe oboljele od bipolarnog poremećaja ponašaju se bezobzirno, donose pogrešne poslovne odluke te se čak upuštaju i u opasne seksualne odnose.

Jeste li se osjećali pametnije, atraktivnije i vještije?

Pacijenti također mogu osjećati i više samopouzdanja, samopoštovanja i optimizma. Ako osoba često iznosi da se osjeća odlično ili je pak dala otkaz bez konkretnog plana za budućnost, postoji mogućnost da ima bipolarni poremećaj.

Je li svako ponašanje izvan okvira ujedno i psihički poremećaj?

Kakva vam je povijest bolesti?

Ukoliko nije moguće napraviti test za determiniranje bipolarnog poremećaja, povijest bolesti je izrazito korisna zbog toga što se bipolarni poremećaj može nalaziti u obiteljima ili kod djece koja imaju oboljelog roditelja.

Ako smatrate da netko od Vaših prijatelja ili obitelji ima bipolarni poremećaj, prvi korak je odlazak obiteljskom liječniku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.