Zdravlje Simptomi i pomoć 22. rujna 2016.

Glavni krivci za nadutost i kako ih se osloboditi

Trbuh_15
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jako malen broj ljudi zna što je to meteorizam ili aerofagija. Riječ je o nadutosti trbuha i crijeva kao posljedici halapljivog konzumiranja hrane, jer se na taj način, pri svakom zalogaju ili gutljaju, proguta i dosta zraka.

Meteorizam je vrlo neugodan simptom koji nastaje nakupljanjem velike količine plinova u crijevima, a najčešći uzrok ovog simptoma je aerofagija (gutanje zraka) do kojeg dolazi usljed brzog jedenja. Ukoliko i ti patiš od meteorizma i često se zbog toga osjećaš nelagodno, prije svega moraš promijeniti neke loše navike.

  • Ne jedi prebrzo - jedi sporo i svaki zalogaj dobro prožvači, jer kad jedeš u žurbi, gutaš i dosta zraka.
  • Ne govori punih usta - to ne samo da je nepristojno, već može pogoršati simptome meteorizma.
  • Psihička napetost može biti jedan od uzroka nadutosti - stoga se nauči uz vježbe disanja ili jogu što više opustiti i osloboditi stresa.
  • Kretanje - bilo bi dobro kada bi se nakon obilnog jela makar malo prošetala i tako olakšala probavu hrane.
  • Pušenje - ne samo da je pogubno za sveukupno zdravlje, već i uvlačenjem dima iz cigarete uvećavaš nakupljanje zraka u crijevima.
  • Određene vrste voća - što češće jedi svježe jagode, borovnice, jabuke, kruške, nar, jer ove vrste voća posjeduju određena svojstva koja ti mogu pomoći da se izboriš s ovim neugodnim simptomom. Jagode su bogate mineralima i vitaminima B, C, E i djeluju kao prirodni diuretik i laksativ. Jabuka sadrži pektin, vlakno koje štiti crijeva. Uz pektin, kruška sadrži i druga vlakna koja stvaraju osjećaj sitosti i stimuliraju kretanje hrane kroz crijeva. Borovnica sprječava fermentaciju hrane u crijevima, a nar potiče rad lijenih crijeva.

Otkrivamo ti još trikova kako da se rješiš nadutosti.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.