Zdravlje Simptomi i pomoć 04. prosinca 2017.

Alergična na limune? I to je moguće!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osjećaš li nelagodu nakon što pojedeš neki agrum, mogla bi imati gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), a ako si sigurna da ju nemaš, mogla bi biti alergična na njih. U svakom slučaju je prijeko potrebno izbaciti agrume iz prehrane, a slijede simptomi koji bi mogli ukazati na alergiju.

Nakon što si se uvjerila da nemaš gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) ili kronično oštećenje sluznice donjeg dijela jednjaka (manifestira se patološkim vraćanjem agresivnog želučanog sadržaja u jednjak, ponekad čak i u usta ili u dišne puteve, sa žgaravicom, regurgitacijom, podrigivanjem i boli u žličici kao glavnim simptomima), mogla bi biti alergična na agrume

Alergija se lako može razlikovati od GERB-a jer zahvaća gornje dijelove probavnog trakta, poput usana, jezika, desni i grla. Možeš imati i kožne reakcije, poput dermatitisa, pri izravnom kontaktu s agrumima, bilo pulpom, sokom, košticama ili koricom.

Alergija Možda te zanima... Otkrij na što si alergičan! Zdravlje

Kao i svaka druga alergija

U svakom slučaju, imunološki sustav individualca koji pati od alergije na agrume je odgovoran za simptome koji se manifestiraju, baš kao i kod svake druge alergije povezane s hranom, poput onih na mlijeko, orašide, jaja, pšenicu i slično.

Simptomi se mogu ublažiti ako se agrumi termički obrade prije konzumacije, no to nije rješenje za svaku osobu. Također, pića i druge namirnice koje sadrže agrume u sebi mogu aktivirati alergijsku reakciju kod nekih osoba, jer većina njih ima pravu limunsku kiselinu u svome sastavu.

Kako bi bila sigurna da imaš alergiju na agrume, provjeri sljedeće simptome:

Svrbež ili trnci

Osjetiš li ovo na usnama, jeziku i/ili grlu nakon što pojedeš limun, naranču ili grejp, mogla bi biti alergična. 

Lagano oticanje

Ako ti usne i desni pocrvene, to bi moglo ukazati na upalu, pogotovo ako su osjetljive na dodir. Iako su agrumi uvelike korisni za desni zbog vitamina C u svome sastavu, u ovom slučaju će imati negativan efekt na njih. 

Crvenila na koži i svrbež 

Pored spomenutih reakcija koje koža može imati na dijelove agruma, može se primijetiti i suhoća, osjećaj zategnutosti i perutavost.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Plikovi

Mogu ukazivati na alergiju, pogotovo ako svrbe. Nije ih dobro češati jer bi mogla samo zakomplicirati kožnu reakciju.  

Drugi simptomi

U nekim slučajevima, alergičari mogu osjetiti mučninu, dobiti proljev ili povraćati nakon konzumacije agruma, a ako ti oni uzrokuju probleme s disanjem, osipe, pad krvnog tlaka i osjećaj slabosti, trebala bi iste sekunde potražiti liječničku pomoć.

Skamp-Usp Možda te zanima... Najčešće alergije na hranu Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.