Zdravlje Simptomi i pomoć 07. lipnja 2018.

Čak 30 posto melanoma u Hrvatskoj razvije se kod mlađih od 45 godina

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na uzorku od 1000 Zagrepčana otkriveno je 140 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 20 melanoma i oko 120 ostalih zloćudnih tumora kože. Broj onih kod kojih se sumna na melanom u porastu je čak 100 posto u odnosu na istu akciju 2017. godine. Tada je na uzorku od 1207 građana postavljena sumna na 10 melanoma.

Rezultati su to javnozdravstvene akcije "Djeluj sada" u organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i udruge Zdravi pod suncem, dermatovenerolozi su obavljali pregled kože besplatno i bez uputnice.

Stručnjaci su još prije tri godine upozorili kako je smrtnost od melanoma u Hrvatskoj  čak 50 posto veća od prosjeka EU. Tako je Hrvatska 2012. godine imala 3, 3 umrla od melanoma na 100.000 stanovnika, dok je prosjek EU iznosio 2, 2 prvenstveno zbog toga jer se većina melanoma otkrije prekasno, no dijelom i zbog toga jer u Hrvatskoj donedavno nije bila dostupna imunoterapija koja bolesnicima s uznapredovalim  melanomom značajno produljuje život...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života..

Melanom najčešće pogađa muškarce, a u mladih žena to je najčešći karcinom

Prema podacima iz Registra za rak RH za 2015., tad smo imali 649 novih slučajeva melanoma kože. Od toga su bila 362 muškarca. Ukupno imamo 15, 4 oboljela na 100.000 stanovnika, no pojavnost je kod muškaraca viša - 18, 8 ljudi na 100. 000 stanovnika, dok je kod žena taj udio 13, 2. No, melanom je danas najčešći karcinom u žena od 25 do 29 godina. 

 | Author: National Cancer Institute Foto: National Cancer Institute Madeži kod kojih se sumnja na melanom

Najvažniji čimbenik rizika za nastanak melanoma u bijele rase je povremeno ili rekreacijsko izlaganje suncu. Hrvatska obala ima više od 2600 sunčanih sati godišnje, što pridonosi intenzivnom periodičkom izlaganju suncu cijele populacije. Općenito se smatra da su sunčevo svjetlo i sunčanje u solariju odgovorni za najmanje 90 posto karcinoma kože, a posebno su ugroženi djeca i mladi ljudi, stoga je potrebno poduzeti sve moguće mjere u prevenciji i ranom prepoznavanju bolesti.

U najvećem broju slučajeva riječ je o novonastaloj tvorbi

Kada su u pitanju melanomi, u najvećem broju slučajeva riječ je o novonastaloj tvorbi (oko 75%), a u manjem broju (oko 25%) slučajeva riječ je o zloćudnoj pretvorbi unutar ranije prisutnog madeža, ističe dermatovenerologinja dr. Daniela Ledić Drvar.

Madez_1 Možda te zanima... Smanji rizik od razvoja melanoma! Zdravlje Madež450X300_1 Možda te zanima... 6 mogućih znakova melanoma kože Zdravlje

Najčešća mjesta na kojima se melanom javlja kod žena su lice i noge, a kod muškaraca leđa. Melanom se može pojaviti i na sluznicama (usta, ždrijelo, nos, oko) pa treba pregledati i ta područja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.