Zdravlje Dijetni savjeti 09. travnja 2016.

Dijabetička dijeta idealna je za sve!

Hrana1_4450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prehrana koja se preporučuje dijabetičarima zapravo je model prehrane posebno preporučljiv i zdravim osobama, kao i onima koji su uočili probleme s razinom šećera u krvi i žele što dulje odgoditi upotrebu lijekova i inzulina, kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš

Dodaje kako nije prioritet samo hraniti se zdravo, odnosno birati zdrave namirnice, nego i pravilno, tako da prehranu rasporedimo u 5 obroka i da ih ne preskačemo, te tako da su u svakom obroku zastupljene sve hranjive tvari u pravilnim omjerima u količini koja odgovara potrebama pojedine osobe.

U ponedjeljak i utorak na kioscima potraži vodič "Mala enciklopedija dijabetesa"

U ponedjeljak i utorak 24sata ekskluzivno donosi Malu enciklopediju o dijabetesu. Prvi dio vodiča o dijabetesu izlazi u ponedjeljak 11.4., a drugi u utorak 12.4. U vodiču ćeš moći riješiti brzi upitnik i saznati prijeti li ti dijabetes tipa 2 te pročitati savjete za prevenciju šećerne bolesti iz iskustava renomiranih hrvatskih endokrinologa, dijabetičara i nutricionista. Ujedno ćeš moći doznati sve o trudničkom dijabetesu, odnosno kako se manifestira, kako se drži pod kontrolom te primjer jelovnika za trudnice.

Naime, dijabetičku dijetu nutricionisti smatraju najzdravijim modelom prehrane jer uz nju se može spriječiti pojavu šećerne i niza drugih kroničnih bolest, ali i održati vitkost. Stoga ćeš u vodiču moći pronaći plan prehrane i podjelu namirnica na glavne skupine, detaljne tablice za pravilan unos mesa, kruha, voća, povrća i masnoća. Uz to, vodič donosi i jelovnike koji su sastavili nutricionisti Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma i dijetetike Kliničke bolnice Dubrava.

Povrće i cjelovite žitarice u neograničenim količinama

"Za dijabetičare je izuzetno važno da su obroci pravilno raspoređeni u danu i redoviti, te da su zastupljene sve namirnice, odnosno svi hranjivi nutrijenti, pri čemu postoje određena pravila. Na primjer, kod izbora ugljikohidrata treba birati cjelovite te namirnice koje su bogate vlaknima. To su cjelovite žitarice i povrće, kojeg dijabetičari smiju jesti u neograničenim količinama", kaže naša sugovornica. Posebno se preporučuje zeleno lisnato povrće, kiselo zelje, kelj, raštika, dok s krumpirom, mrkvom i ciklom treba biti umjereniji.

"I voće je bogato vlaknima i svakako se preporučuje zdravim osobama, no oboljeli od dijabetesa ipak trebaju voditi računa o količini, zbog prirodnog šećera, odnosno fruktoze koju sadrži, a koja utječe na visinu šećera u krvi", kaže nutricionistica. Vlakna su za zdrava jer usporavaju otpuštanje šećera pa pomažu da se ne dogode preveliki skokovi šećera u krvi.

Osim vaganjem obroci se mogu mjeriti i ovako

"Oboljeli od dijabetesa sigurno to znaju i ako ne koriste vagu, vode računa o mjerenju jedinica hrane koje će pojesti u obroku. No, i zdrave osobe bi morale voditi računa o tome, pogotovo danas kad se nudi izobilje praznih kalorija koje nemaju nutritivnu vrijednost, a pune su masnoća i loših ugljikohidrata", upozorava Mirna Trumbetaš. Kad počneš voditi računa o tome kako se hraniš, preporučljivo bi bilo izvagati namirnice, ali ako ti je to komplicirano iz nekog razloga, možeš se poslužiti drugim načinima mjerenja hrane

"Primjerice kad odmjeravamo povrće, dobra je mjera jedna šaka, osim salate, koje možemo pojesti u izobilju. S masnoćama se uvijek treba zadržati na jednoj ili dvije žličice", kaže naša sugovornica te dodaje kako pritom treba birati zdrave masnoće, kao što je maslinovo ulje. Orašaste plodove brojimo na komade, pa pod porciju možemo računati 8 oraha ili 8 badema, dok je za meso odlična mjera ispruženi dlan.

"Važno je jesti na miru, tako da hranu poslužimo u tanjuru, ne ispred televizije ili kompjutera. Na taj način bit ćemo svjesniji toga što i koliko jedemo. Također, treba dobro prožvakati svaki komad mesa, ne samo zbog bolje probave, nego i zato što ćemo na taj način biti svjesniji toga koliko smo pojeli i prije ćemo osjetiti sitost. Tako nećemo posegnuti za novim komadom prije nego uopće osvijestimo je li nam to potrebno", pojašnjava naša sugovornica.

Odličan plan umjesto bilo kakvih dijeta

"Nisam pobornik nikakvih drastičnih dijeta i mislim da je i onima koji pokušavaju smršaviti puno bolje da pokušaju usvojiti ovakav način prehrane i probaju ga se držati trajno. U početku možda izgleda teško, jer treba planirati kupnju namirnica i kuhanje, kako biste mogli ponijeti kuhani obrok sa sobom na posao, no s vremenom će prerasti u naviku", kaže naša sugovornica. Trud se, dodaje, u pravilu isplati, jer s uvođenjem ovakvog modela prehrane mnogi primijete puno pozitivnih učinaka na zdravlje.

Gurmanska salata

Sastojci (za 2 osobe):

  • 50 grama tikvica
  • 100 grama rajčice
  • 50 grama mahuna
  • Kapari
  • 2 fileta inćuna
  • 20 grama otkoštičenih maslina
  • 2 žlice ulja
  • Ocat, sol

Priprema: izmiješaj zajedno u zdjeli salate u jednakim dijelovima kuhane tikvice i mahune koje si prethodno oprala i ocijedila te narezala na kockice. Dodaj rajčicu, kapare i masline te ukrasi s dva fileta inćuna. Začini uljem i octom.

  • Energetska vrijednost: 162 kalorije
  • Ugljikohidrati: 10 grama, bjelančevine: 5 grama, masti: 11 grama

Juha od ječma

Sastojci (za 6 osoba):

  • 500 grama ječma
  • Maslinovo ulje
  • 500 grama tamnog graha
  • 2 mrkve
  • 1 veliki krumpir
  • 2 stabljike celera
  • 2 velika luka
  • ½ kg pelata od rajčice
  • 200 grama šunke od kosti
  • Sol, papar i crvena paprila po želji

Priprema: kuhaj grah sa šunkom narezanom na kockice u 3 litre vode. Nasjeckaj luk i prži na ulju, pa dodaj rajčice i usitnjeno povrće. Pirjaj oko 15 minuta, uz dodavanje vode od graha. Dvije trećine povrća usitni štapnim mikserom, pa stavi u grah i kuhaj još 45 minuta. Dodaj sol i papar, pa zatim ječam i nastavi kuhati još oko pola sata na laganoj vatri, uz često miješanje.

  • Energetska vrijednost porcije: 668 kalorija
  • Ugljikohidrati: 81 gram, bjelančevine: 26 grama, masti 29 grama

Ostale ideje za zdrave obroke pronađi na kioscima u Maloj enciklopediji dijabetesa koja u ponedjeljak 11.4. i utorak 12.4. izlazi uz 24sata te donosi savjete i kliničke jelovnike za dijabetes

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.