Zdravlje Simptomi i pomoć 27. lipnja 2018.

Dizanje utega moglo bi pomoći kod liječenja depresije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si ikada osjećala nalet energije i nepobjedivosti dok dižeš utege, znanost kaže da to nije slučajno. Prema zadnjim istraživanjima, trening snage nije samo efikasan za jačanje mišića, nego i za popravljanje raspoloženja, prenosi Shape.

Za kardio smo znali, ali za trening snage?

Već je dokazana snažna povezanost između vježbanja i psihičkog zdravlja: "Tjelovježba ispušta endorfine koji, ukratko, opuštaju i smiruju", kaže Alissa Rumsey, njujorška stručnjakinja za fitness i nutricionizam.

"Vježbanje također potiče cirkulaciju krvi u mozgu, što može pomoći popraviti raspoloženje, smanjiti stres i poboljšati pažnju te produktivnost", dodaje. 

Dosad je puno istraživanja o tjelovježbi bilo fokusirano na kardio treninge pa su stručnjaci sa Sveučilišta Limerick u Irskoj htjeli istražiti koliko dizanje utega može utjecati na raspoloženje. U meta-analizi studija objavljenih u Jama Psychiatry, tim znanstvenika pregledao je 33 različita istraživanja koja su uključivala više od 1800 ljudi i otkrio kako je trening snage značajno umanjio simptome depresije

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

Možda te zanima... Čajem, vježbanjem, meditacijom i 'šumskom' kupkom protiv tjeskobe Psiha i seks Možda te zanima... Vježbanje joge i pravilno disanje djeluju poput antidepresiva Fitness

Ne trebaš provoditi sate u teretani kako bi si pomogla

Brett Gordon, autor studije objasnio je kako je dizanje utega povezano s depresijom: "Postoje potencijalni društveni, kognitivni i neurobiološki faktori koji mogu pomoći kod objašnjenja kako i zašto trening snage može umanjiti simptome depresije".

Na primjer, socijalna interakcija koju imamo s drugima koji dižu utege (uživo i preko interneta) može umanjiti depresiju, ili samo saznanje da vježbanje pomaže depresiji može imati placebo efekt na nas. 

Druga teorija je da "Vježbanje jača mišiće i povisuje izdržljivost, što tijelu pomaže da efikasnije šalje kisik i nutrijente prema mozgu", kaže Rumsey.

Kako bi iskusila ove zdravstvene dobrobiti vježbanja ne moraš svaki dan provoditi sate u teretani. Autori studije kažu kako je dizanje utega značajno pomoglo umanjiti simptome depresije, bez obzira jesu li ispitanici to raditi svaki dan ili tek par puta tjedno. 

Rumsey predlaže trening snage jednom ili dva puta tjedno kako bi si pored raspoloženja, poboljšala i sagorijevanje kalorija, pamćenje te smanjila šanse oboljenja od osteoporoze u kasnijoj dobi, zato - utege u ruke i samo hrabro!

Trening snage ubrzava metabolizam i daje izdržljivost

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.