Zdravlje Nabildaj imunitet prije zime 07. studenoga 2017.

Usvoji ih već danas: Navike u obitelji koje čuvaju imunitet

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobro je poznato da vrijeme ima velik utjecaj na organizam u cijelosti. Klimatske promjene koje obilježavaju prijelaz iz toplog u hladno doba godine zahtijevaju prilagodbu našeg tijela na promjenjivo i hladnije vrijeme. Osim vremenskih promjena jesen sa sobom nosi i brojne poslovne i obiteljske obveze, a time i manjak slobodnog vremena.

Sve to može dovesti do manje ili više izražene sezonske melankolije koja se manifestira umorom, glavoboljom, nesanicom, otežanom koncentracijom, promjenjivim raspoloženjem, nedostatkom energije.

Prehrana koja prati promjene u prirodi služi kao kvalitetan temelj uspješne prilagodbe tijela i psihe. Pritom je mudra priroda doskočila problemu jesenskog bluesa na najlogičniji način - sezonskim plodovima koji daju dovoljno topline i energije za sve izazove koje donosi promjena godišnjeg doba.

Proljetni i jesenski umor možda imaju sasvim drukčije uzroke; proljetni umor je vjerojatno posljedica nedostatka vitamina C u zimskoj prehrani, dok je jesenski umor povezan s klimatskim promjenama, no oba stanja uspješno "sanira" povećani unos vitamina, osobito vitamina C.

Narance | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Ovaj svestrani antioksidans ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava kojeg s predstojećim hladnim danima čekaju važne zadaće. Prirodan odgovor na povećane potrebe za vitaminom C dolazi u obliku kivija, mandarina, naranača, nara, buća te šarolikih paprika. Tako primjerice, jedan kivi srednje veličine zadovoljava dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminom C. Jedan od ponajboljih izvora vitamina C je i paprika koja sadrži čak četiri puta više vitamina C nego primjerice naranča.

Paprika je ujedno i odličan izvor antioksidansa beta – karotena koje tijelo po potrebi pretvara u vitamin A. Upravo je jesensko tugaljivo vrijeme moment koji zahtijeva dovoljne količine vitamina A, budući da je ovaj nutrijent važan epitelnim stanicama kože, gastrointestinalnog sustava i pluća koje predstavljaju osnovni štit od utjecaja okoliša.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Manjak energije i bezvoljnost su najčešće uzročno – posljedično povezani, a kako bi im doskočili valja odabirati plodove bogate škrobom i vitaminima B skupine. Kao brz izvor energije najbolje je odabrati kukuruz ili kestene, niskomasne predstavnike energizirajućih namirnica. Prigodno, oba ploda su dobar izvor i vitamina C, a dok je kukuruz vrlo dobar izvor vitamina B1 i B5, kesten se odlikuje sadržajem vitamina B6. Ovi vitamini kao i drugi predstavnici B skupine vitamina imaju važnu ulogu u odlobađanju energije, a ujedno imaju i pozitivan učinak na raspoloženje i ublažavanje stresa.

I veliki i mali članovi obitelji trebaju vježbati i čuvati se stresa

Za uspješno prebolijevanje infekcije treba biti u dobroj fizičkoj kondiciji, što znači imati dovoljno velik kapacitet srca i pluća, koji kad si zdrav koristiš za trčanje, a kad si bolestan za uspješnu borbu s vrućicom. Stoga svaki član obitelji u skladu sa svojim afinitetima treba odabrati neki vid fizičke rekreacije i obavezno joj se posvećivati najmanje dva puta tjedno.
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Svaka fizička aktivnost pa tako i trčanje ima pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka
 
Stres je jedan od glavnih inhibitora imunološkog sustava, a kronični stres djeluje na imunitet jednako štetno kao i kronične upale. No, prevladavanje kroničnih bolesti iznimno je teško, dok za prevladavanje stresa postoji mnogo načina: tjelesna aktivnost, meditacija, masaža. U svakom slučaju ključno je da svom tijelu pružiš dovoljno opuštanja i energije. Ako loše brineš o svojem fizičkom i psihičkom zdravlju, u tebi rastu napetost i tjeskoba, što opterećuje hormonski i živčani sustav. Imunološki sustav, koji je tijesno povezan sa živčanim i hormonskim, na taj način počinje slabjeti. Zato je otpornost snažno povezana s tim koliko čovjek zna paziti na svoju opuštenost i zadovoljstvo.
 
Ako nisi sigurna da uspjevaš sebi i svojoj obitelji osigurati dovoljan unos vitamina, odaberi Salvit specijalni paket beta glukana ili paket multi vitamin + vitamin C s Cinkom, a na dar ćeš dobiti gratis dječji sat.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.