Zdravlje 07. prosinca 2016.

Jedna žlica ‘mlijeka za kavu’ u prahu sadrži čak 40 kalorija, a ni kapi mlijeka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bjelila za kavu zapravo su prašci na bazi biljnih masti koji ne sadrže mlijeko nego samo mliječne bjelančevine. Često se smatraju "boljim" izborom od mlijeka te za njima često posežu ljudi koji paze na unos kalorija ili koji izbjegavaju mlijeko.

Ipak, bjelila koja smo analizirali obiluju šećerom, biljnim mastima i raznim dodacima, kao što su emulgatori, zgušnjivači, bojila i tvari protiv zgrudavanja. Jednu žličica praška sadrže oko 40 kalorija, a to je poprilična količina za malu količinu praška koji se dodaje u kavu ili čaj.

Sadrže i masti koje su štetne za zdravlje

Glukozni sirup, jeftinija zamjena za šećer, prisutan je u svakom analiziranom bjelilu, i to na prvome mjestu na popisu sastojaka. Doda li se kavi još i šećer, samo jednom šalicom ovog napitka u organizam se može unijeti prilično velika količina šećera. Osim šećera, bjelila sadrže i hidrogenirane biljne masti koje se dobivaju procesom hidrogenacije iz biljnih ulja. No ovim procesom nastaju trans masne kiseline koje se smatraju štetnima za zdravlje. Osim što su u pitanju hidrogenirane biljne masti, mast u analiziranim bjelilima je kokosova.

Saznaj kojih je top 5 (ne)prijatelja tvojeg zdravlja

Sadržaj bjelila može omesti normalnu funkciju probavnog sustava

Količina zasićenih masti u ovim bjelilima prilično je velika, a najviše ih sadrze Clever, Cafeteria i Anamaria, po 36 g na 100 g praška. Bjelila ne sadrže mlijeko, ali su im dodane mliječne bjelančevine. Sadrže još i razne aditive. Kalijevi fosfati ili E340 emulgatori reguliraju kiselost i mogu omesti resorpciju kalcija. Bjelila sadrže i E433, polisorbat 80, koji može pridonijeti povećanoj resorpciji štetnih tvari, a zgušnjivač karagenan može omesti normalnu funkciju probavnog sustava. Bjelila sadrže i silicijev dioksid koji se dodaje kao sredstvo protiv zgrudavanja, a smatra se bezopasnim. Bojaju ih karoteni koji se dobivaju iz listova, plodova te cvjetova voća i povrća, ali i iz žumanjka jajeta.

Kako kava djeluje na loš zadah iz usta?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.