Zdravlje Simptomi i pomoć 13. travnja 2017.

Jesmo li i u kojoj mjeri sami odgovorni za svoje bolesti?

Srce_7
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stari Egipćani i Grci plaćali su svoje liječnike do onog trenutka dok su bili zdravi, oni su shvaćali da je preventiva najvažnija, kaže dr. Tanja Pekez Pavliško. liječnica obiteljske medicine i objašnjava koji su najvažniji preventivni pregledi te koje bi se sve bolesti mogle izbjeći da ih pacijenti redovito obavljaju.

Pod preventivom se podrazumijevaju prvenstveno zdrava prehrana i dovoljno kretanja, a nakon određene životne dobi i redoviti kontrolni pregledi kod liječnika. Kardiovaskularne bolesti najveći su uzrok smrtnosti, a nakon njih zloćudne bolesti.

"Za prevenciju kardiovaskularnih bolesti bitna je zdrava prehrana, kretanje, prestanak pušenja. U određenoj životnoj dobi treba provjeriti koliki  je kolesterol, što se može napraviti u ambulanti kod obiteljskog liječnika. Pacijent od liječnika dobije savjete i lijek, ako je potrebno u skladu sa smjernicama u svijetu i kod nas", govori doktorica i objašnjava da postoji niz zloćudnih bolesti koje se mogu izliječiti, ako se otkriju na vrijeme.

 | Author: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kako držati pod kontrolom visoki krvni tlak

"U Hrvatskoj postoji niz nacionalnih programa za rano otkrivanje karcinoma: mamografski pregled, pregled grlića maternice i uzimanje stolice za otkrivanje raka debelog crijeva. Svi građani RH koji dobiju na svoju adresu pozive za te preglede trebaju se odazvati i obaviti ih. Zahvaljujući tom programu otkrili smo puno slučajeva karcinoma dojke i debelog crijeva u ranom stadiju i tako produžili ljudima život. Ako se karcinom otkrije na vrijeme vrlo je visok postotak izlječenja. Savjetujem osobama koje u obiteljskoj anamnezi imaju rak debelog crijeva da idu u ranijoj životnoj dobi na kolonoskopiju, a isto vrijedi i za karcinom dojke ili grlića vrata maternice", objašnjava Pekez Pavliško, a muškarcima iznad pedesete godine života savjetuje da provjere PSA vrijednosti za otkrivanje karcinom prostate. Naglasila je i da se neki karcinomi bez obzira na preglede i magnetske rezonance ne mogu otkriti te da je stoga primarna prevencija koja se odnosi na način života ono što je zaista bitno.

Doznaj kako se najbolje nositi s proljetnim alergijama

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.