Zdravlje 03. siječnja 2018.

Kako prepoznati prve simptome prehlade i gripe te što ih razlikuje?

Prehlada, gripa i viroza
Foto: Guliver/Shutterstock Iako lijeka za prehladu i gripu nema, na raspolaganju nam stoji puno namirnica, dodataka prehrani i biljnih pripravaka koji ublažavaju simptome i skraćuju vrijeme trajanja bolesti.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Započela je sezona sezone gripe i prehlade koja bi mogla potrajati sve do sredine proljeća, pa se stoga treba maksimalno usmjeriti na jačanje imuniteta jer je to ključni čimbenik u rješavanju svih pa i ovih zdravstvenih tegoba.

Nipošto ne treba ignorirati savjete liječnika koji se tiču prevencije respiratornih bolesti, što se prije svega odnosi na redovito pranje ruku (najveći broj virusa prenosi se upravo direktnim kontaktom) i izbjegavanje zaraženih osoba.

Ruke Možda te zanima... Kako rukama prenosimo zarazu i kako pravilno prati ruke? Zdravlje

 

Većina ljudi ne zna razliku između gripa i prehlade, a upravo je to ključno za izbor odgovarajuće terapije. Naravno, liječnik će lako uspostaviti dijagnozu, ali je važno prepoznati prve simptome gripe, osobito kada je riječ o osobama koje pate od kroničnih bolesti.

 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Koji su simptomi prehlade,a koji gripe?

Za razliku od prehlade, simptomi gripe javljaju se iznenada u vidu porasta tjelesne temperature, glavobolje, umora i malaksalosti, bolova u zglobovima, mišićima i očima, tople i crvene kože, crvenih i suznih očiju, suhog kašlja i grlobolje. Ukoliko se ne reagira na vrijeme, gripa može uzrokovati bakterijsku upalu pluća, upalu uha i sinusa, dehidraciju i pogoršanje simptoma bolesti kao što su astma ili dijabetes. 

Dijagnoza upale pluća ne može se postaviti bez liječničkog pregleda, a opći simptomi, poput temperature ili  kašlja, zajednički su i prehladi i upali pluća te zahtijevaju pregled liječnika opće prakse. Virusne upale pluća katkad mogu proći uz blage simptome, tako da i ne znamo da smo oboljeli – objašnjava primarijus Branimir Petrović, specijalist pulmologije te dodaje kako postoje dva osnovna tipa upale pluća - bakterijski i virusni. 

Bakterijski uzrokuju bakterije i one se, ovisno o uzročniku, kaže primarijus, liječe antibioticima. Katkad, ako se terapija na pokaže dovoljno učinkovitom, promijeni se antibiotik, a katkad se liječenje počne s dva različita antibiotika pa “ako ne ide s jednim, ide s drugim”, dok ne nastupi poboljšanje. Iako najčešće prođu neprimijećene, virusne upale pluća mogu biti nezgodne ako su se razvile kao komplikacija gripe. Više na 24sata.

Možda te zanima... Uz ove namirnice ojačaj imunitet i pobijedi gripu! Zdravlje

Tegobe izazvane prehladom obično počinju upalom grla, koja najčešće prolazi poslije dan ili dva, a nakon toga se javljaju curenje iz nosa i kašalj. U slučaju ovog oboljenja, prvih nekoliko dana iz nosa se izlučuje vodeni nazalni sekret koji kasnije postaje gušći i tamniji. Tamna sluz sasvim je normalna pojava i obično ne znači da se u tom području (prije svega sinusima) razvila bakterijska infekcija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.