Kolumne 10. siječnja 2017.

Kako smršavjeti i istovremeno se riješiti kandide?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Početak je godine i vrijeme kada svi rade bilance, uspjeha-neuspjeha, davanja-uzimanja, rođenja-smrti, dobrih brakova ili krahova i pravi trenutak da si priznamo kakvi smo bili i kakve smo osjećaje dijelili ljudima oko sebe.

Ako su dominirali ljutnja, mržnja, poniženje, prezir, nerazumijevanje bilo bi dobro donijeti odluku da se promijenimo i postanemo pozitivni i unesemo u svoj život više osjećaja tolerancije, suosjećanja i praštanja.

Kako ostvariti želje?

Misao je najfinija vibracija božanske svijesti. Kada počinjemo kontrolirati misli i naši osjećaji postaju plemenitiji, humaniji i iskreniji. Dobrim mislima svatko od nas može djelovati na svoje samoiscjeljenje, a mogu se realizirati mnoge gotovo neostvarive želje. Početkom svake godine napišem ciljeve koje planiram ostvariti. Moraju biti konstruktivni, jasni i konkretni Uvijek pokušavam u sebi probuditi osjećaj kojim ću biti prožeta kada se oni ostvare. Ima dosta osoba koje nakon blagdana natalože koju kilu viška pa im je jedan od bitnih ciljeva da se što prije preoblikuju i poprave svoju liniju. Slatkiši su najveći krivac što se mnogi u vrlo kratkom roku popune. Osim što se gomila višak kalorija i kilograma ima i drugih nuspojava koje mogu zagorčavati život, a to je pojava kandide.

Česti simptomi kod infekcije kandidom

Stresan način života, brza hrana, pretjerani unos šećera i bijelog brašna, često uzimanje antibiotika i kontracepcija mogu uzrokovati stvaranje i infekciju gljivicom kandida albicans koja napada kožu, nokte, te oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu. Kada je narušena ravnotežu između dobrih i loših mikroorganizama u crijevnoj flori često dolazi do infekcija. Ova neravnoteža negativno utječe na zaštitnu funkciju crijevne flore, te time oslabljuje prirodnu otpornost organizma prema bolestima. Prisutnost kandide može se dijagnosticirati uz pomoć testova stolice, pljuvačke, krvi ili urina. Najčešći simptomi kod infekcije:

  • česte prehlade
  • alergije i preosjetljivost
  • bijele naslage na jeziku i zadah iz usta
  • suha koža i ekcem
  • kronični umor i problemi s koncentracijom
  • osjećaj nadutosti nakon jela, a i kasnije
  • poremećena razina šećera u krvi

Dopuštene i zabranjene namirnice

Najvažnije je neko vrijeme promijeniti način prehrane. Ne uzimati namirnice koje sadrže šećer: čokolade, kekse, med, zatim mlijeko i mliječni proizvode. Izbjegavati sve namirnice koje sadrže brašno: kruh, tjesteninu i peciva. Ne konzumirati žitarice i mahunarke, krumpir, gljive, sušeno voće i alkohol.

Namirnice koje se mogu jesti su: jaja, riba, morski plodovi, meso, perad, sve vrste juha, rižina tjestenina, sojino i rižino mlijeko, kefir, maslinovo ulje. Povrće: kupus, blitva, špinat, artičoka, komorač, šparoge, brokula, salate, limun, avokado. Zamjena za šećer je stevia.

 | Author: Biserka Blašković, bioenergetičarka Foto: Biserka Blašković, bioenergetičarka

Svakodnevno treba uzimati:

  • 2 do 4 žlice kokosovog ulja za bolji imunitet
  • ekstrakt sjemenki grejpa
  • obavezno uzimanje probiotika kako bi se potpomoglo stvaranje zdrave crijevne flore
  • važno je jesti dosta bijelog luka, a da bi izbjegla neugodan miris možeš progutati dva cijela režnja svako jutro. Uzimaj barem dva mjeseca u kontinuitetu.
  • Povremeno uzimati pripravke za jačanje imuniteta: ehinaceja, taheebo čaj ili crni kim.

Promjene se događaju neočekivano i brzo

Šarić Mario /41 g. uspješni menadžer došao mi je na konzultacije. Žalio se na stresan način života što ga je doveo do stanja iscrpljenosti, bezvoljnosti i depresije. Pričao je kako je 8 godina bez partnerice te kako bi želio ostvariti zdravu ljubavnu vezu, što bi bilo normalno za muškarca njegovih godina. Svjestan je kako je sam kriv što nije realiziran na tom planu jer je bio zatvoren prema osobama koja su mu se sviđale. Smatrao je da ima razlog koji ga sputava da stupi u normalnu emocionalnu vezu kao i seksualni odnos. Otkrio je kako se bivša djevojka često žalila na vaginalne infekcije nakon spolnog odnosa. To je bio razlog prekida veze jer ga je partnerica opterećivala izljevima ljubomore i sumnje u njegovu vjernost. Ta situacija je izazvala u njemu osjećaj nesigurnosti i povlačenja.

Kada smo pričali o njegovoj prehrani izjasnio se da je semi-vegetarijanac, što znači da ne jede meso nego samo ribu. Njegov jelovnik sastojao se svako jutro od krafne ili krosana s čokoladom, međuobroci su bili čokoladice, jogurt, keksi. Na poslu nije imao redoviti topli obrok pa bi ga zamijenio ponekom štrudlom ili sendvičem do sira.  Tek u kasnim popodnevnim satima pojeo bi normalni ručak, a večera bi bila jogurt voće ili sendvič od sira i mlijeko. Tu sam odmah prepoznala savršenu podlogu za kandidu, što su i nalazi potvrditi.

Naravno prije toga je bio sklon upalama grla pa je često uzimao antibiotike, ali bez kombinacije s probiotikom. Bioenergetskim tretmanom sam mu popravila imunitet, pokrenula vitalnost i volju, te potaknula svijest da nešto promijeni u svom životu. Savjetovao se s nutricionisticom koja mu je napravila prilagođeni plan prehrane. Predložila sam mu da počne prakticirati autogeni trening, što je i prihvatio. Autogeni trening je tehnika relaksacije koja uči kako se osloboditi stresa, postići ravnotežu duha i tijela, te kako se lakše nositi sa svakodnevnim životnim situacijama. Nekoliko mjeseci kasnije javio je kako su mu nalazi na kandidu uredni te da se osjeća sretno i zadovoljno. Otvorio se prema životu, te realizirao vezu s prekrasnom ženom.

Autorica kolumne Biserka Blašković napisala je knjigu "Savršeni put do iscjeljenja" u kojoj čitatelj može naći niz savjeta kako da si i sam pomogne bilo da ga muče emocionalni ili fizički problemi. Knjiga se može nabaviti u TISAKmedia centrima, a više informacija možete dobiti u Alternativnom centru "Hareom", Garićgradska 14, Zagreb, 01 30 94 404 i 098 414 749 www.hareom.hr     

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.