Zdravlje 17. studenoga 2016.

Loše okruženje je jedan od ključnih rizika za žensko srce

Foto: Guliver/Shutterstock Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Loše okruženje na radnom mjestu i prijatelji koje ne ulijevaju povjerenje mogu se loše odraziti na zdravlje, naročito žena, zaključili su stručnjaci s Harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

U velikoj studiji koja je provedena na sredovječnim ljudima, znanstvenici su utvrdili da se kod žena koje žive u lošem okruženje češće javlja štetna kalcifikacija srčanih arterija, nego kod onih koji žive u pozitivnijem društvu, okružene složnijim prijateljima.

Kalcifikacija arterija predstavlja rani simptom upozorenja na arterosklerozu - stvrdnjavanje i sužavanje arterija, koje povećava rizik od srčanog udara. 

Što je ateroskleroza i kako je spriječiti

Epidemija pretilosti utjecala na interes za društvenim čimbenicima zdravlja

Posljednjih godina povećan je interes za tzv. Društvene čimbenike zdravlja, dijelom motivirano epidemijom pretilosti u svijetu. Od ekonomske snage nekog grada ili okruženja može ovisiti dostupnost zdrave hrane u njoj, kao i mjesta za rekreaciju i fizičke aktivnosti, dok društvena okolina može biti od utjecaja na modele ponašanja, ističe dr Daniel Kim, voditelj istraživanja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Istraživački tim iz Bostona proučio je zdravstveno stanje gotovo 3.000 muškaraca i žena u dobi od 32 do 50 godina iz četiri urbana područja SAD-a. Kod 11 posto žena i 29 posto muškaraca utvrđena je kalcifikacija srčanih arterija, kod koje nema simptoma. Pošto su u obzir uzeti faktori kao što su godine, rasa i dohodak stavilo se da su žene koje žive u četvrtima s najlošijim prihodima, obrazovanjem i strukturom zaposlenja, dva i pol puta izloženije kalcifikaciji arterija nego one koje žive u najpoželjnijim dijelovima grada. 

Uzimanje u obzir faktora poput eventualno konzumiranje duhana ili alkohola među ispitanicama, nije ništa bitno promijenilo u rezultatima. Na zdravlje muškaraca život u lošem kraju izgleda mnogo manje utječe. 

Američki tim ističe da bi smanjivanje socijalnog i ekonomskog jaza koji postoje među različitim urbanim sredinama, možda moglo predstavljati moćno sredstvo borbe protiv sve većeg rizika od srčanih oboljenja i raznih drugih bolesti kojima su nerazmjerno mnogo izloženi stanovnici siromašnijih četvrti.

Obuka o pružanju prve pomoći - mogući spas za žrtve srčanog udara

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.