Zdravlje Zdravlje žena 16. siječnja 2018.

Menstrualna 'prehlada': Osjećaj fizičke slabosti prije menstruacije nije slučajan

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nitko ne voli biti prehlađen, a kamoli boriti se s osjećajem slabosti za vrijeme menstruacije. No, malaksalost i slabost u mišičima i kostima koje osjećaš prije menstruacije uistinu jesu simptomi tzv. "menstrualne prehlade", koja je itekako realna, a ovo je sve što trebaš znati o njoj.

Vrlo je vjerojatno da si i sama proživjela menstrualnu prehladu, a da nisi ni svjesna toga. Naviknuta na predmenstrualne bolove, promjene raspoloženja, glavobolje i sve druge 'radosti' koje donosi ova ženska životna suputnica, možda si propustila primijetiti simptome ove prehlade, koja u biti to nije, prenosi portal Hello Giggles.

Simptomi

Iako se tu ne radi o pravoj prehladi, menstrualna prehlada ima iste simptome kao i ta zimska bolest. Tako prije nego trebaš 'dobiti', preplavlja te osjećaj slabosti, trnci, naleti hladnoće, pojačan umor, bol u mišićima, mučnina i/ili povraćanje

No, u ovom slučaju ti simptomi nisu uzrokovani nekim virusom ili bakterijom, nego samom tobom i tvojim tijelom. 

Možda te zanima... Otkriveno kako menstrualni ciklus mijenja ženski mozak Zdravlje

 

Možda te zanima... Kako se menstruacija mijenja u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima Zdravlje

Što se događa u tvom tijelu prije menstruacije?

Skupina lipida koja se ispušta u tvome tijelu prije menstruacije, prostaglandini, krivci su za simptome prehlade u tvome tijelu. Vrijeme kada se oni počnu ispuštati prethodi ljuštenju sluznice maternice, čime i započinje sam proces menstruacije. 

Pronađu li ovi lipidi svoj put prema krvotoku, pritom se ne zaustavivši samo na području maternice, uzrokuju sve ove gore spomenute nemile osjećaje.

Može li se liječiti ovakva vrsta 'prehlade'?

Misliš li da i sama imaš problem s menstrualnom prehladom, svakako se obrati svoje ginekologu. Ovakvo se stanje uglavnom liječi ibuprofenima, a neki stručnjaci preporučuju korištenje hormonalne terapije poput kontracepcijskih pilula

Kako spriječiti simptome PMS-a na ayurvedski način, pronađi u savjetima naše nutricionistkinje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.