Zdravlje 06. veljače 2017.

Mi možemo, ja mogu! Zajedno u borbi protiv zloćudnih bolesti

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatska liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj povodom Svjetskog dana borbe protiv raka i ove godine priređuju Dan širom otvorenih vrata u prostorijama Lige. Svaki pojedinac, institucija i zajednica može pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

Uz snažnu kampanju Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICC) „Reci rukama“ s porukom „Mi možemo, ja mogu“, Hrvatska liga protiv raka želi podsjetiti svakog od nas na važnost borbe protiv zloćudnih blesti i ulogu koju svatko od nas ima u toj borbi.

Svjetski dan borbe protiv raka podržale su i brojne javne osobe: dr.sc. Tomislav Madžar, izaslanik predsjednice RH, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, dr.sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine i prim. Vera Katalinić-Janković, dr.med pomoćnica ministra Zdravstva.

Danu širom otvorenih vrata pridružili su se i hokejaši prve momčadi KHL Medveščaka Matija Miličić i Ivan Janković, zatim Marko Vrban, osmogodišnji junior KHL Medveščaka koje je glasno poručio “Želim biti sportaš, a ne pušač” te predsjednik Medvešćaka Damir Gojanović.  | Author: PR Foto: PR

Hrvatski tjedan borbe protiv raka

„Liga ovim putem ponovno želi naglasiti važnost donošenja realnog i ostvarivog Nacionalnog plana borbe protiv zloćudnih bolesti u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na one najčešće koje je moguće spriječiti. Dan širom otvorenih vrata ujedno je i prilika za izravno druženje s pacijentima oboljelima od raka koji mogu posvjedočiti o doprinosu Lige u njihovoj psihološkoj potpori, rehabilitaciji i resocijalizaciji“, naglasio je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Prepoznaj na vrijeme simptome raka

Dan širom otvorenih vrata dio je Hrvatskog tjedan borbe protiv raka u sklopu kojeg će se 7. veljače održati gala koncert „Četiri tenora i prijatelji“ u KD-u Vatroslav Lisinski. Tjedan završava 11. veljače na Svjetski dan bolesnika Svečanom akademijom u Starogradskoj vijećnici i promocijom Monografije povodom 50. obljetnice Hrvatske lige protiv raka, pri čemu će se Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu ujedno dodijeliti donacija Terry Fox Run za istraživanje raka u iznosu od 203.000 kuna.

Velik broj oboljelih

Prema posljednjim službenim podacima Registra za rak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj su 2014. godine od zloćudnih bolesti oboljele 21 434 nove osobe. Najzastupljenije zloćudne bolesti kod muškaraca su rak pluća (2128 novih slučajeva), debelog crijeva i rektuma (1884 nova slučaja) i rak prostate (1708 slučajeva). Kod žena na prvom je mjestu rak dojke (2644 slučaja), slijedi rak debelog crijeva (1243 slučaja) i rak pluća (787 novih slučajeva). 

„Posljednji podaci o smrtnosti pokazuju da je 2015. godine od malignih bolesti umrlo 14 012 osoba. Nedavno objavljeni podaci (iz listopada 2016.) Svjetske zdravstvene organizacije o ključnim indikatorima zdravlja u europskoj regiji za 2016. godinu postavili su Hrvatsku na neslavno drugo mjesto po dobno standardiziranoj stopi smrtnosti“, izjavio je dr. sc. Mario Šekerija, dr. med., epidemiolog, voditelj Odsjeka za praćenje malignih bolesti s Registrom za rak iz HZJZ-a.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.