Zdravlje Prirodno liječenje 03. ožujka 2023.

Namirnice koje djeluju blagotvorno kod artritisa

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pojam artritisa obuhvaća skupinu bolesti koje uzrokuju bol, oticanje i ukočenost zglobova, a pogađa osobe svih dobnih i etničkih skupina. Postoje brojne vrste artritisa od kojih su zasigurno najpoznatiji reumatoidni artritis, autoimuna bolest, te osteoartritis, koji nastaje zbog istrošenosti zglobova.

Reumatoidni artritis Možda te zanima... Artritis i bolovi u zglobovima neće se ublažiti, ako ne poduzmete ove korake Hrana

Srećom, mnoge namirnice mogu pomoći u smanjenju bolova u zglobovima. Primjerice, rezultati jednog istraživanja pokazuju kako je kod 24% oboljelih od reumatoidnog artritisa prehrana imala važan utjecaj na simptome ove bolesti.

U nastavku ti donosimo listu namirnica koje pokazuju blagotvorno djelovanje na simptome artritisa.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, kao što su borovnice, jagode, ogrozd, brusnice, goji bobice, ali i višnje i trešnje, riznica su bioaktivnih nutrijenata koji štite kolagen, važnu gradivnu komponentu kostiju, mišića, tetiva i zglobova.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Brokula

Nije tajna da je brokula jedno od najzdravijih povrća koje poznajemo. Ona sadrži i sulforafan, tvar za koja su istraživanja pokazala kako posjeduje protuupalna svojstva.

Češnjak

Češnjak se može pohvaliti značajnim protuupalnim svojstvima, a konzumacija ove blagotvorne namirnice se čak povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja osteoartritisa.

Med-Češnjak | Author: Foto: Shutterstock Foto: Foto: Shutterstock

Đumbir

Iako je potrebno provesti još studija, dosadašnja istraživanja pokazuju da đumbir smanjuje simptome artritisa, kao i upalna stanja.

Maslinovo ulje

Dokazano je da maslinovo ulje smanjuje upalu, može smanjiti rizik od razvoja artritisa, a neka istraživanja čak pokazuju kako može usporiti njegovu progresiju i ublažiti simptome.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Riba

Prehrana koja obiluje masnom ribom poput lososa, skuše i srdele blagotvorno djeluje na smanjenje simptoma ove bolesti. Naime, masna riba bogata je omega – 3 masnim kiselinama i vitaminom D koji utječu na smanjenje upale i ublažavanje simptoma artritisa.

Banane-Špinat | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Špinat

Ovo lisnato povrće bogato je antioksidansima, poput kamferola za kojeg je dokazano da može smanjiti upalu i usporiti progresiju osteoartritisa.

Ribiz Možda te zanima... Crnim ribizom ublaži simptome artritisa Hrana
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Maria
      Maria

      Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zaht

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.