Zdravlje Imunitet na prirodan način 19. prosinca 2017.

Narom sam pobijedila zimski umor i poboljšala tjelovježbu

Foto: Terezija Jerković Bjelajac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi smo mi čuli za nar, ali premalo ljudi zna za što je on sve iznimno koristan. U širokom rasponu zdravstvenih dobrobiti koje krije, meni je trebao zbog smanjenja stresa, jačanja imuniteta i poboljšanja rezultata tjelovježbe i mogu reći da mi je uvelike pomogao.

Superfood na dohvatu ruke

Nar, poznat kao hrana bogova odličan je izvor vitamina, posebno K i C te folne kiseline što ga čini super-hranom (superfoodom) s jakim antioksidativnim, antivirusnim, antibakterijskim, i anti-tumorskim svojstvima.

Njegove su dobrobiti za različite dijelove organizma i sveukupno zdravlje dokazane u više od 100 istraživanja, a može se konzumirati i u obliku dodataka prehrani ako mu nije sezona, ili jednostavno nemaš vremena unositi preporučene količine kroz samo voće.

Samo prirodno

Zbog nedostatka vremena u danu, odlučila sam se na uzimanje ekstrakta ploda nara u obliku kapsula, Elagin Forte tvrtke Sangreen, i to zato što je ovaj dodatak prehrani 100% prirodan, kapsule su vegetabilne, sadrže samo aktivnu komponentu bez punila, konzervansa i umjetnih boja, te s njime nema unošenja nepotrebnih kemikalija i tvari u organizam.

Jedna kapsula nara zamjenjuje čak 6 decilitara čistog soka nara, koji dokazano sadrži tri puta više antioksidansa od zelenog čaja, aronije, borovnica i crvenog vina, najpoznatijih prirodnih antioksidansa.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Pojačava izdržljivost i pospješuje rezultate sportaša

To znači da ekstrakt nara usporava proces starenja potičući stanice da se recikliraju i obnavljaju, a time je automatski učinkovit i kod sportaša jer je bogat anorganskim nitratima (solima dušične kiseline).

U tijelu oni čine sirovinu za signalnu tvar u tijelu, dušikov monoksid, koji proširuje krvne žile, povećava dotok krvi u mišiće, produljuje količinu vremena tijekom kojeg mišićna vlakna mogu izdržati intenzivne napore i, vrlo vjerojatno, igra ključnu ulogu u rastu mišića, kažu brojna istraživanja.

Uzimala sam ga redovito, dva puta dnevno, ujutro i navečer nakon obroka. Kako učestalo vježbam doma i to vrlo intenzivno (HIIT, kardijo, s utezima, od 30 do 60 minuta dnevno) primijetila sam kako mi je puno lakše izvoditi neke vježbe, tj. s manje stresa i zgrčenosti sam ih odrađivala.

Inače mi ne bi trebala pomoć, ali u zimskim mjesecima mi je iznimno teško pokrenuti se, a pogotovo natjerati se na vježbanje. Iako se mogu natjerati odraditi trening, produktivnost i izvođenje vježbi nisu jednaki kao i u ostatku godine zbog umora i izmorenosti od hladnoće, naglih promjena vremena i sličnih komplikacija .

Uz nar vježbanje ide puno lakše i opuštenije, koncentriram se bolje na skupine mišića, a razina izdržljivosti, koja je pod najvećim testom u HIIT treningu se podignula, što sam shvatila po poletnosti u pokretima. Znači nema bezvoljnog skakanja i gledanja na timer kada će taj trening više završiti.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Meteoropati, držite se

Ako si meteoropat poput mene, trpiš snažne glavobolje, bezvoljnost, promjene raspoloženja, drastičan pad imuniteta i slične 'zavrzlame' čim se temperatura promijeni za pola Celzijusa.

E tu je 'uskočio' ekstrakt nara pogotovo, jer se puno lakše budim i odrađujem dnevne zadatke, kako trenirajući tako i radeći. Misli su mi svježije (vjerojatno zbog pomoći kod regeneracije stanica), a osjećam se kao i da vidim bistrije, što bi značilo da mi se maknula ona imaginativna siva koprena preko očiju koja nastaje od zimskog umora i depresije. To mogu zahvaliti vitaminu C te folnoj kiselini iz nara, prvacima u jačanju imuniteta.

Želiš li povratiti energiju u zimskim mjesecima, poboljšati rezultate treninga, ili pak zaustaviti starenje i poboljšati memoriju, ovo je dodatak prehrani za tebe.

Brojne su studije pokazale veliku učinkovitost nara i kod srčanih bolesti, krvnog tlaka, kolesterola, pa čak i kod kancerogenih stanica, tako da bi ovaj dar prirode mogla i pokloniti nekome čije ti je zdravlje od iznimne važnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.