Zdravlje Zdravlje žena 02. rujna 2016.

Od sindroma karpalnog tunela ili kanala češće pate žene

Ruka1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako na računalu radiš svaki dan, izloženija si pojavi sindroma karpalnog kanala, boli koja se javlja u stiješnjenom kanalu koji čini kosti zapešća i ligamenti šake.

Kroz njega prolaze krvne žile te živac medijanus koji, kad se pritisne, izaziva bolove, trnjenje prstiju i ograničeno kretanje šake. Medijanus je zadužen za inervaciju (povezanost organa sa središnjim živčanim sustavom) većine prstiju šake, uključujući palac i mišiće šake. Karpalni kanal zbog gracilnije građe uži je kod žena, pa one češće pate od tog sindroma. Ova boljka suvremenog doba javlja se kod 50 do 150 ljudi na 100.000 stanovnika, a u SAD-u od njega pati čak tri posto stanovništva.

Narušeno zdravlje, ali i preopterećene tetive su uzroci ovog sindroma

Uzroci sindroma karpalnog kanala su različiti, od sistemtskih bolesti, primjerice dijabetesa, reumatoidnog artritisa do tumora ili ciste u tom području. No najčešći uzrok je preopterećenje tetiva u karpalnom tunelu zbog učestalih ponavljajućih pokreta ili dugotrajnog neadekvatnog položaja šake. Tetive zatim otiču i tako smanjuju prolaz za živac medijanus u karpalnom tunelu. 

Zato bi ljudi koji rade za tipkovnicom trebali uzeti stanku svakih sat vremena ili koristiti ergonomsku tipkovnicu kako bi osigurali dobar oslonac za ruke. Isto tako, najviše ćeš si pomoći ako izbjegavaš stalno ponavljanje pokreta koji izazivaju bol i neprirodni su za zglob. Isto tako važna je pravilna prehrana i uzimanje vitamina B6 za dobru funkciju živaca.

Jednostavno 10-minutno istezanje na poslu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.