Zdravlje Simptomi i pomoć 16. listopada 2018.

Oprezno: Antibiotici ne liječe prehlade i viroze!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prehlada je blaža virusna infekcija koja traje najviše tjedan dana, a manifestira se kihanjem, šmrcanjem ili začepljenim nosom, grloboljom i glavoboljom.

Viroza se u rjeđem slučaju može javiti u obliku enteroviroze sa probavnim smetnjama, dok najčešće zahvaća respiratorni sustav sa simptomima poput hunjavice, bolovima u grlu i cijelom tijelu te povišenom temperaturom.

Simptomi prehlade povuku se nakon 5 do 10 dana

Iako mnogi posežu za antibioticima kako bi se što prije riješili prehlade, oni ne predstavljaju adekvatnu pomoć osim ako se uz virusnu razvije i bakterijska infekcija.

Čuvari imuniteta: 7 namirnica u kojima bi trebala uživati češće!

''Liječenje'' prehlade i viroze najčešće se zapravo svodi na jačanje obrambenog mehanizma i ublažavanje simptoma, bez obzira što se oni obično, nakon 5 – 10 dana, povuku i sami. Važno je održavati zdrav i snažan imunološki sustav u vidu prevencije bolesti, odnosno kako bi spremno odgovorili na napad infekcije.

Imunitet_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Najbolji način za to je konzumiranje dobro izbalansirane prehrane, redovito bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanje stresa i naglog mršavljenja te osiguravanje kvalitetnog sna. Međutim, ako nismo uspjeli zaštiti organizam od prehlade, postoji niz namirnica koje bi mogle ubrzati ozdravljenje i učiniti tih nekoliko dana podnošljivijima.

Pročitaj koja hrana ubrzava ozdravljenje.

Kada zaista trebaš antibiotik?  

Mnogi su nesretni  kad odu kod liječnika i ne dobiju antibiotik jer misle da liječnik time podcjenjuje njihovo zdravstveno stanje. Antibiotik je lijek koji djeluje samo na bakterije, ne i na viruse i zato treba shvatiti da se antibiotici ne trebaju uzimati samoinicijativno, bez liječničkog recepta kao ni za svaku prehladu.

Razlikuješ li prehladu od gripe?

Dr. Arjana Tambić kaže da su infektivne bolesti intrigantne i imaju dinamičan razvoj te su zato izazov liječnicima koji u prvim satima bolesti ne mogu procijeniti zahtjeva li infekcija antibiotik ili ne: 'Činjenica je da naši liječnici puno propisuje antibiotike iz opreza vodeći se poslovicom "od viška glava ne boli“, ali eto u ovom slučaju se pokazalo da od viška glava boli i nadamo se da će se i stav liječnika i pacijenata promijeniti. Prije nego što se propiše antibiotik treba pričekati jedan dan da se vidi u kojem smjeru se razvija bolest i pritom je presudno opće osjećanje pacijenta".

Intervju s dr. Arjanom Tambić o tome kada treba uzeti antibiotik, pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.