Zdravlje Simptomi i pomoć 31. srpnja 2016.

Bolno i upaljeno grla 8 kućnih pripravaka za olakšavanje tegoba

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

  • Limun, sol i kajenski papar - u 250 ml mlake vode razmutite žlicu limunova soka, čajnu žličicu soli i prstohvat kajenskog papra. Kajenski papar poboljšava imunitet te čisti grlo od virusa.
  • Kurkuma smiruje upalu i bolove - u 250 ml mlake vode razmutiti 1 žličicu praha kurkume i ½ žličice morske soli. Kurkuma je poznata po antiseptičkim svojstvima te dobro djeluje protiv bolova.
  • Kadulja dezinficira usnu šupljinu - skuhati 250 ml čaja od kadulje, pustiti da se razmlači te u njemu rastopiti ½ žličice soli. Grgljati nekoliko puta na dan. Kadulja je odavno poznat lijek za liječenje upala, a smiruje i stres.
  • Bijeli sljez pomaže obnovu sluznice - u 250 ml čaja od bijelog (ili crnog) sljeza otopi 1 žličicu đumbira u prahu. Đumbir je snažan antiseptik i dobar je protiv bolova, dok sljez smiruje nadraženu sluznicu dišnih puteva.
  • Topli čajevi kojima ste dodali malo limuna i meda te pola žličice đumbira u prahu ili pola žličice cimeta vrlo su korisni u ublažavanju grlobolje. U međuvremenu pij što više prirodnih, svježe iscijeđenih sokova od naranče i limuna.
  • U 250 ml mlakog čaja od kadulje umiješati 1 žličicu jabučnog octa i 1 žličicu meda. Med će pomoći ublažavanju osjetljivosti grla, a ocat će djelovati antibakterijski.
  • Ako je grlo jako upaljeno, korisna prva pomoć može biti i topli tuš, kod kojega će para pomoći vlaženju sluznice grla i ublažavanju upale. No možete si pomoći i parnom kupelji od kadulje, s tim da voda nad kojom se parite ne smije biti prevruća nego samo mlaka i nije potrebno glavu potpuno prekrivati ručnikom. 
  • Tvrdnja da alkohol dezinficira grlo i pomaže kod upale samo je mit. Veća je vjerojatnost da će alkohol samo iziritirati upaljeno grlo, zato ga nastoj - izbjegavati. Slično je i sa sprejevima za dezinfekciju. Mogu biti vrlo korisni tijekom prvog i drugog dana upale, no ako se koriste predugo, mogu čak i iritirati sluznicu grla. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.