Zdravlje 10. listopada 2017.

Prvo treba biti dobro da bismo bili dobri u nečemu

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Udruga ‘’BoliMe’’ (www.bolime.hr), pokrenuta 2014. godine kao umjetnička inicijativa usmjerena prema osvještavanju važnosti mentalnog zdravlja mladih, svjesna izazova turbulentnog vremena u kojem se danas rađamo, odrastamo, obrazujemo, radimo, preživljavamo i živimo, u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10. listopada postavila je plakate u javni gradski prijevoz kao podsjetnike o tome zašto je tajna dobrog mentalnog zdravlja upravo u dobrim odnosima i na koji način uopće brinuti o svome mentalnom zdravlju.

''Ako se zrelost određenog društva mjeri po brizi za djecu i mlade, na sjecištu obrazovnih promjena, važno je zagovarati da se mlade ljude prvenstveno i prvo nauči kako biti dobro da bi tek bili dobri u nečemu'',ističu osnivači udruge – profesorica filozofije Marina Vitković, glumac Adrian Pezdirc, filmska redateljica Judita Gamulin, produkt dizajnerica Draga Komparak.
Na tragu te teze, udruga ''BoliMe'' u suradnji sa zagrebačkom  Prvom gimnazijom uz podršku Grada Zagreba i stručnu potporu Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pokreće projekt - "Osjećam. - mentalna higijena i emocionalna pismenost mladih". Nedvojbena je važnost, vrijednost i dugoročna održivost ulaganja u programe socijalno-emocionalnog učenja mladih, a ''Osjećam.'' je upravo aktivna promocija i afirmacija mentalnoga zdravlja mladih.

 | Author: PR Foto: PR

Mentalno zdravlje predstavit će se zagrebačkim srednjoškolcima u radioničkom vršnjačkom dijalogu i učenju, uz podršku studenata edukatora u povezujućem prostoru škole u koji se postavlja interaktivna video instalacija dizajnerice Drage Komparak, kojom se prenosi poruka osjećanja kao univerzalnog ljudskog iskustva, a za sve zainteresirane građane originalnu instalaciju  moguće je posjetiti u sklopu 52.Zagrebačkog salona u Muzeju Mimara u čijoj je selekciji sve do 28.listopada.

Možda te zanima... 13 koraka uz koje ćeš smanjiti anksioznost i osjećati se bolje Psiha i seks
Cilj je programa "Osjećam.": Upoznavanje učenika s pojmom mentalnog zdravlja, objašnjenje razlike između mentalnog zdravlja i mentalnih bolesti, isticanje ponašanja koja ugrožavaju  mentalno zdravlje, predstavljanje interaktivne video instalacije koja potiče na skrbna ponašanja prema sebi, prepoznavanje emocija, njihova prihvaćanja, razumijevanja i otpuštanja,upoznavanje s pojmom mentalne higijene te podučavanje metodama brige o vlastitom mentalnom zdravlju.


Promotivni video projekta "Osjećam." redateljice Judite Gamulin podsjetnik je svim generacijama na važnost suosjećanja i univerzalnost trajnog ljudskog poriva da razumije sebe i nosi se sa sobom jer tek potom može razumjeti drugoga i nositi se s njim. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.