Zdravlje Simptomi i pomoć 07. siječnja 2018.

Otečeni prsti na rukama: Uglavnom je "krivac" sol, ali postoje još 4 ozbiljnija uzroka

Foto: Guliver/Shutterstock Oblik, funkcija i izgled ruku mogu ponuditi važne prognoze i dijagnoze o tvom zdravstvenom stanju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prsti natiču iz mnogo razloga, od kojih je većina bezopasna. No, ako natečenost prati i bol, može se raditi o nekom ozbljnijem problemu. Koji bi to problemi mogli biti donosi portal Prevention.

Previše soli

Fast food, pretjerivanje s grickalicama te masnom i slanom hranom mogu utjecati na to da ti prsti izgledaju poput kobasica

Tvoje tijelo voli balansirati količinu soli s količinom vode u organizmu. Doktorica opće medicine i profesorica na katedri reumatologije na Sveučilištu u Chicagu Tammy Olsen Utset opisuje kako konzumiranjem veće količine soli tijelo zadržava više vode, što objašnjava oticanje prstiju.

Sol450X300 Možda te zanima... Sol - čuvar zdravlja ili tiha opasnost Zdravlje

Srednje otečeni prsti od povećanog unosa soli uglavnom splasnu nakon jednog dana, no to se može i produžiti ako je više soli u organizmu. Izbaciš li sol i oticanje se nastavi, obavezno posjeti doktora, upozorava Utset. 

Osteoartritis

Osteoartritis ili artroza ili degenerativni artritis je bolest zglobova koja predstavlja jedan od najčešćih medicinskih problema u svijetu. Kao i većina tipova artritisa, ne može se izliječiti. 

Prepoznaje se po oticanju zglobova na prstima i najviše je povezana s godinama i starenjem. 

Utset kaže kako je osteoartritis često, ali ne i uvijek, popraćen osjećajem boli i ukočenosti. I drugi oblici artritisa uzrokuju oticanje prstiju. 

Sindrom karpalnog kanala

Ovo je najpoznatija i najčešća bolest u području šake, poznata i kao bolest modernog čovjeka. Kod nje dolazi do pritiska na medijalni živac u karpalnom kanalu na korijenu šake ispod samog dlana, kao kod korištenja miša i tipkovnice u kojem su ruke zadržavane u dugotrajnom, jednoličnom, tzv. "prisilnom" položaju. 

Manifestira se kroz bol, osjećaj peckanja, trnaca ili utrnutosti ruku i prstiju. Tri puta je češći kod žena. 

Ruka1 Možda te zanima... Od sindroma karpalnog tunela ili kanala češće pate žene Zdravlje

Raynaudova bolest

Ova bolest ili sindrom ti sužava arterije, što je često uzrokovano hladnim vremenom ili stresom. To smanjuje cirkulaciju krvi, a kada se ona povrati prsti otiču, često uz osjećaj peckanja ili trnaca. I ovo je stanje češće kod žena, kaže Utset. 

Možda te zanima... Mogući razlozi zbog kojih teže podnosite hladnoću u odnosu na druge Zdravlje

Preeklampsija

Oticanje prstiju uobičajeno je za trudnice. No ako to prati i oticanje lica i ruku - koje je toliko jako da pritiskom na oteklinu ostaje vidljiva udubina - moglo bi se raditi o preeklampsiji. 

Ovo stanje karakterizira i visok krvni tlak, a ako se ne liječi, moglo bi ostaviti ozbiljne posljedica na majku i na dijete. U posebnoj su opasnosti trudnice starije od 40 godina, one koje nose blizance ili trojke ili su pretile. 

Možda te zanima... Simptomi u trudnoći koje ne smiješ ignorirati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.