Zdravlje Simptomi i pomoć 11. kolovoza 2016.

Otkrivamo od koje hrane i pića tvoji zubi žute i što učiniti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrana koja sadrži šećer, škrob i kiseline, poput prirodnih i gaziranih sokova, voća i povrća kao što su cikla, borovnica, kupina zatim slatkiši, limun, crni čaj i vino, osobito bijelo jer je kiselije od crnog stvaraju mikropukotine u caklini zuba. U njima se potom talože tvari koje uzrokuju promijenu boje zuba.

Upozorio je dr. sc. Davor Ćurković i objasnio kako smanjiti štetu: "Stvaranje karijesa i promijenu boje zuba moguće je donekle spriječiti tako da tijekom unosa namirnica koje uzrokuju eroziju cakline skratimo zadržavanje hrane u ustima čišćenjem četkicom i zubnim koncem nakon svakog obroka. Ako nemate tu mogućnost, onda je potrebno ispirati usnu šupljinu običnom vodom."

I voda iz bazena je štetn za zube

  • Oprezno na bazenu - plivači znaju da u bazenu nije zdravo držati usta otvorenima, kako ne bismo popili vodu punu klora i kemijskih dodataka za čišćenje, no nikad to ne možemo u potpunosti izbjeći. Zato je i nakon bazena korisno lagano iščetkati zube.
  • Operi zube nakon smoothieja - sokovi od svježeg voća i povrća jačaju organizam, no mogu oštetiti zubnu caklinu. Najopasnije su one namirnice za koje unaš da ih je teško skinuti s odjeće bez deterdženta za odstranjivanje mrlja - one i na zubima ostavljaju tvrdokorne mrlje.
  • Zube treba prati 30 minuta nakon objeda - kad jedeš ili piješ nešto kiselo, slatko ili nešto što se lijepi za zube, dobro je pričekati 30 minuta (kad se kiselina razblaži) pa ih tek onda oprati. Naime, ako zube četkaš odmah nakon obroka, dok je kiselina u ustima još jaka, samo ćeš je dodatno utrljati u caklinu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.