Zdravlje Nabildaj imunitet prije zime 26. listopada 2017.

Ove će ti gljive pripremiti imunitet za nadolazeću zimsku sezonu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što su bogate bjelančevinama, gljive su dobar izvor prehrambenih vlakana koja ometaju apsorpciju masti i pomažu pri procesu mršavljenja. Sadrže i vitamine, minerale i druge tvari koje jačaju imunitet, štite zdravlje kardiovaskularnog sustava i sprečavaju osteoporozu.

Još od davnih vremena ljudi su vjerovali da gljive posjeduju osobite moći. Egipćani su vjerovali da osiguravaju besmrtnost, a budući da su samo faraoni bili vrijedni ovakvih darova, običnim ljudima nije bilo dopušteno dirati, a kamoli jesti gljive.

Čovjek se od davnina bavio sakupljanjem gljiva za jelo. U drevnoj kineskoj civilizaciji i kulturi gljive su cijenjene već 7000 godina, a i starim Rimljanima bila su poznata razna jela od gljiva.

Možda te zanima... Vrganji s tjesteninom - ručak u duhu sezone Hrana

U Japanu i ostalim azijskim zemljama gljive se koriste u prehrani i liječenju tisućama godina, a u posljednje vrijeme učestalo se koriste u tretmanu osoba oboljelih od različitih vrsta malignih bolesti.

Gljive su dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito hitina za kojeg se vjeruje da ometa apsorpciju masti i pomaže pri procesu mršavljenja te beta - glukana koji jača imunološki sustav i štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava. Ne sadrže saharozu ni škrob pa su pogodna namirnica za osobe oboljele od dijabetesa.

Najčešće vrste gljiva

Smatra se da postoji oko 50.000 različitih vrsta gljiva, a približno je 200 vrsta jestivo. Iako se gljive često smatraju povrćem, te se i pripremaju kao povrće, one su zapravo poseban oblik živih organizama koji nema korijenje, lišće, cvijeće ili sjemenke.

Vrganj je najpoznatija šumska gljiva, a specifičan je po tome što mu meso ne potamni kada ga se razreže. Vrganj je, zbog svoje popularnosti među beračima divljih gljiva, poznat kao ''kralj divljih gljiva''.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ima dugu, mesnatu stabljiku i okruglu, konveksnu mesnatu kapicu. Zbog osebujne arome to je jedna od najcjenjenijih gljiva.

Bukovače je relativno lako uzgojiti zbog čega se češće nailazi na one iz uzgoja. Bukovače se vrlo ukusne gljive, bijelog, debelog i mekanog mesa te vrlo ugodnog mirisa.

Bogate su bjelančevinama i mikronutrijentima, osobito vitaminom C te vitaminima B skupine (izuzev vitamina B12). Konzumacija bukovača se povezuje uz snažniji imunološki sustav.

Šampinjoni su iznimno popularne, najčešće umjetno uzgojene gljive. Krasi ih pravilan, polukuglast klobuk, bijelo sive boje te jedinstvena aroma.

Bjelančevinama su jedne od najbogatijih gljiva, a također predstavljaju i odličan izvor vitamina B2 i B3 te minerala kalija. Istraživanja pokazuju da šampinjoni sadrže antikarcinogene sastojke, zbog čega pružaju vrijednu zaštitu od raznih oblika karcinoma.

Možda te zanima... Jesen u tvojoj kuhinji: Aromatično varivo od gljiva i kestena Hrana

Gljive kao lijek i afrodizijak

Shiitake ima dugu reputaciju ljekovite gljive pa i ne čudi da ju još od drevnih vremena smatraju ''eliksirom života''. Ima nisku energetsku vrijednost, a poput šampinjona obiluje bjelančevinama. Predstavljaju i dobar izvor vitamina B skupine.

Kulinarski su shiitake vrlo zahvalne gljive, a odlikuju se i brojnim povoljnim učincima na zdravlje. Naime, konzumacija te vrste gljiva povezuje se sa sniženom razinom kolesterola i triglicerida u krvi. Nadalje, shiitake sadrže polisaharid lentinan koji osim što jača imunološki sustav, smanjuje rizik od karcinoma.

Pripisuje im se i antivirusno i antibakterijsko djelovanje.

Tartufi su poznati i kao crni dijamanti. To su vrste gljiva koje posjeduju specijalnu i jedinstvenu aromu, a rastu pod površinom zemlje. Ženke svinja privlači miris tartufa jer tartufi otpuštaju steroide slične feromonima koje mužjaci otpuštaju tijekom perioda parenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Osim što imaju djelovanje afrodizijaka, tartufi su bogati važnim mikronutrijentima poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza. Smatra se da tartufi podižu raspoloženje.

Mogu se pripremati svježi, osušeni, namočeni u maslinovo ulje ili samljeveni i osušeni. S obzirom na cijenu, pozitivna je činjenica da se u pripremi jela zbog svoje intenzivne arome koriste u malim količinama.

Reishi gljiva (Ganoderma lucidum) se smatra jednom od najcjenjenijih gljiva jer doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Reishi gljive se u tradicionalnoj azijskoj medicini koriste preko 2000 godina gdje ju nazivaju i 'gljiva koja donosi besmrtnost'. Poznata i kao pročistač jetre, zbog čega su ih koristili i carevi koji su vjerovali da im produljuje život.

Gljive u borbi protiv alergija

Ako se uzima kao dodatak prehrani, kapsule reishi gljive sadrže micelij koji sadrži polisaharide (beta glukani i arabinoksilan), kojii maju antibakterijsko, antivirusno i protuupalno djelovanje na ljudski organizam. Djeluje kao izvrstan tonik koji blagotvorno djeluje na cijeli organizam te ga štiti od alergija.

Možda te zanima... Nova istraživanja o ljekovitim gljivama Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.