Zdravlje 31. ožujka 2018.

Ove stvari ti oštećuju sluh, a da ti to ne znaš!

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sluh je jedan od najvažnijih osjeta u našoj komunikaciji, a upravo njemu pridajemo najmanje pažnje. Slušaš preglasnu glazbu, radiš na bučnom mjestu? Evo što to čini tvome sluhu

Gubitak sluha je treći najčešći zdravstveni problem u SAD-u, ali je sve prisutniji i kod nas te može jako utjecati na kvalitetu tvog života. Određena stanja poput, godina, bolesti i genetike mogu igrati ulogu u gubitku sluha, ali moderan način života također ima sve veći utjecaj. Prema podacima Znanstvenog odbora za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR), gluhoća bi mogla zadesiti oko 2,5 do 10 milijuna tinejdžera i adolescenata u Europi. Upozoravaju da preglasnim slušanjem glazbe na mobitelu, iPodu i sličnim uređajima, osobe riskiraju potpuno oštećenje sluha.

O ovom problemu važno je govoriti upravo zato što se on ne događa samo starijim ljudima, ali i zbog stigme prema korištenju slušnih aparata. Za takvu stigmu je djelomično kriva i nedovoljno profinjena tehnologija starih slušnih aparata koji su bili manje praktični, veći i nisu bili toliko prilagođeni korisniku. Ali, u posljednjih nekoliko godina tehnologija je napredovala pa su tako i slušni aparati dobili profinjeniji izgled.

Što uzrokuje gubitak sluha?

Starija dob je najčešći uzrok gubitka sluha. Jedna od tri osobe u dobi od 65 do 74 godine ima problema sa sluhom, dok se nakon 75. godine ta brojka penje na dvije od tri osobe. Istraživači još uvijek nisu utvrdili koji je točan razlog gubitka sluha u starosti, ali smatraju da je to zbog cjeloživotnog izlaganja buci i ostalim čimbenicima koji oštećuju mehanizam uha. No, nisu samo stariji ljudi ti koji imaju problema sa sluhom.

1. Novorođenčad

Gubitak sluha kod djece može biti posljedica infekcije majke u trudnoći ili prijevremenog poroda. Zato je u veljači 2002. u rodilištu na "Sv. Duhu" započet pilot program svakodnevne provjere sluha u novorođenčadi rođene u tom rodilištu, a u rujnu su sva rodilišta u Hrvatskoj dobila aparate koji omogućuju provjeru sluha. Riječ je o tzv. Sveobuhvatnom probiru novorođenčadi na oštećenje sluha, odnosno SPNOS-u.

2. Djeca

Oštećenje sluha kod djece najčešće uzrokuju ospice, zaušnjaci, meningitis, bakterijske infekcije uha – naročito pneumokokne, ozljede glave i/ili uha, izlaganje buci, kao i poremećaj rada Eustahijeve cijevi, što dovodi do sekretornog otitisa.

3. Odrasli

Kod odraslih osoba oštećenje sluha može nastati kao posljedica upotrebe ototoksičnih lijekova, koji mogu uzrokovati oštećenje unutarnjeg uha, dugotrajnog izlaganja buci (preglasno slušanje glazbe ili prisutnost buke na radnom mjestu), ozljede glave i/ili uha, akutne akustičke traume i druge bolesti koje uzrokuju oštećenje unutarnjeg uha.

 | Author: 24ContentHaus Foto: 24ContentHaus

 

Ovi znakovi govore da nešto nije u redu

Ako te osoba kojoj pričaš često traži da ponoviš pitanje, možda to radi upravo zato što ne čuje dobro, ali ne želi priznati ili čak sama toga nije svjesna. Zato je vrlo važno obratiti pozornost na upozoravajuće znakove, kako kod odraslih, tako i kod djece.

Znakovi koji upućuju na oštećenje sluha kod odrasle osobe

  • pojačan zvuk na TV-u
  • teško im je pratiti razgovor
  • osobe postaju povučene i izoliraju se od drugih
  • ne čuju dobro pozadinske zvukove
  • okreću glavu, odnosno uho prema izvoru zvuka
  • ne žele pričati o tom problemu

Kada posumnjati da dijete ne čuje dobro?

Pošto djeca često nisu svjesna da im je sluh oštećen, postoji nekoliko znakova koje roditelji mogu uočiti:

  • ne reagira na zvukove
  • ima neadekvatan razvoj govora
  • ne razumije što mu se kaže i stalno postavlja pitanja ''Što si rekla?''
  • jako glasno govori, kao da viče cijelo vrijeme
  • pojačava TV i previše mu se približava
  • curi mu iz uha
  • žali se na bol uhu, često je upaljeno

Terapija ovisi o uzroku

Ispiranje uha vodom primjenjuje se kad je riječ o običnoj ušnoj smoli koja blokira prolaz zvuka. No, različite pretrage utvrdit će što je zapravo uzrok oštećenog sluha. Imajte na umu da izlječenje često nije moguće i u takvim slučajevima je svrha liječenja nadomjestiti izgubljeni sluh što je više moguće (slušno pomagalo) te ako nije riječ o potpunom gubitku sluha, sačuvati onaj koji još uvijek imate. Kad je riječ o djeci predškolske dobi, postoji mogućnost da je riječ o poremećaju izjednačavanja tlaka u srednjem uhu pa je ponekad potrebno kirurško liječenje.

Kako prevenirati oštećenje sluha?

Na buku, za razliku od ostalih uzroka oštećenja sluha, ipak možeš utjecati. Uši ćeš najbolje zaštititi tako da zvuk održavaš na prihvatljivoj razini jer svaki zvuk jači od 85 decibela predstavlja potencijalnu opasnost za tvoj sluh. Ako se pak nalaziš u nekoj od profesija gdje je povećana razina zvuka stalno prisutna, najbolje bi bilo da uložite u pošteni par slušalica. Što ti slušalice budu više odgovarale, manje će propuštati vanjske zvukove.

Zato, reagiraj na vrijeme i ne uzimaj svoj sluh zdravo za gotovo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.