Zdravlje Prirodno liječenje 05. rujna 2016.

Prirodna pomoć protiv nadraženih očiju i nosa u sezoni ambrozije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptomi alergije na ambroziju su uobičajeni: javljaju se kašljucanje, kihanje, svrbež i curenje nosa te neprohodan nos uz nazalni govor. Riječ je o tzv. alergijskom rimitisu ili peludnoj hunjavici. Ponekad se može javiti privremeni gubitak njuha.

Kamilica za konjuktivitis

U slučaju konjuktivitisa na oči se stavljaju oblozi od hidrolata rimske kamilice i mirte - nakapaj ih na čistu vatu i drži neko vrijeme na očima. Dobro rješenje može biti i nekoliko kapi hidrolata lavande. Alfa bisabol, kamazulen i 1, 8 cineol djeluju protuupalno i umirujuće kao "malo čudo" u rješavanju alergijskih problema kože i očnih vjeđa, kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnice obiteljske medicine i fitoaromaterapeutkinja u savjetovalištu Botana d.o.o.

Kadulja za nosnice

Nos se čisti biljnimm kapima na bazi korijena bijelog sljeza: dvije žličice sljeza namoči preko noći u šalici hladne vode, ujutro ga procijedi i kapaj u nos, obilno i što češće. Ako su ti već upaljene, nosnice potapkaj rupčićem namočenim u ohlađeni čaj od kamilice i premaži mašću od kadulje i propolisa (uz uvijet da nisi alergična na propolis). Ova terapija prevenirat će i moguće glavobolje zato što kroz začepljen nos i sinuse ne dolazi dovoljno zraka u područje glave, odnosno mozga.

Blagotvorna inhalacija

Nekim pacijentima pomaže inhalacija u prostoru u kojem se zadržavaju ili u kupkama. U aroma lampicu dodaj malo vode i deset kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili lavande, bora, jele, mandarine, mire. Neka od tih ulja dodaj u malo meda, mlijeka, vrhnja ili soli, promiješaj i dodaj vodi za kupanje. Osim toga, eterična ulja  možeš pokapati i po tepihu prostorije u kojoj najviše boraviš, ali i na svoje papirnate rupčiće za nos.

Provjeri koji simptomi upućuju da si alergična na ambroziju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.