Zdravlje Simptomi i pomoć 04. ožujka 2018.

Riječ stručnjaka: Nove spoznaje o crijevima i kako ih održati zdravima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Makronovi u Zagrebu u organizaciji Biovege održan je stručni skup na kojem su govorili eminentni stručnjaci iz Hrvatske i svijeta o mikrobiomu i važnosti integrativnog pristupa u stvaranju snažnog imuniteta. Na skupu je istaknuto koliko o zdravlju crijeva ovisi cjelokupno zdravlje čovjeka uključujući i njegovo psihičko stanje.

Zlatko Pejić, makrobiotički zdravstveni savjetnik koji više od 30 godina promiče ideju osobne ekologije, autor  seminara i rezidencijalnih programa te koautor knjige "Hrana za život" koja je više od 20 godina bestseller i vodič mnogima koji odluče uvesti pozitivne promijene  u prehranu istaknuo je opasnost življenja u sterilnom svijetu kojeg smo sami stvorili. Pri tom misleći na pretjeranu upotrebu dezinfekcijskih sredstava i zazor od bakterija. Govorio je o važnosti bakterija za crijevnu mikrobiotu, o opasnosti neodgovorne i prekomjerne uporabe antibiotika te preporučio uzimanje odabranih probiotika, a roditelje podsjetio da će zdravim crijevima njihove djece zasigurno doprinijeti igranje u dvorištu ili prirodi.

Za psihičke bolesti uzrok treba tražiti u crijevima

Akademkinja Vida Demarin, vodeća hrvatska neuropsihijatrica i redovna članica HAZU-a, rekla je da je veza između gastrointestinalnog i centralnog živčanog sustava, odnosno između crijeva i mozga dvosmjerna. "U zdravim crijevima nalazi se puno različitih bakterija, a zbog izloženosti stresu, lošoj prehrani, pa i prekomjernom vježbanju naš mikrobiom se mijenja. Za osjećaj izmaglice, Alzheimerovu bolest, demenciju, bol, Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu, odgovor se tažio u 'glavi', ali sve više istraživanja upućuje da bi se trebao tražiti u crijevima", rekla je akademkinja Demarin.

Quinoa_1 Možda te zanima... Top savjeti za zdrava crijeva uz popis poželjnih i nepoželjnih namirnica Hrana

Možda te zanima... Upala slijepog crijeva: Simptomi koje ne smijete ignorirati, uzroci i liječenje Zdravlje

Imunoterapija poboljšava kvalitetu života oboljelima od karcinoma

Serge Jurasunas, prof. dr., jedan od predvodnika integrativnog pristupa u medicini i tretmanu onkoloških pacijenata s dugogodišnjim iskustvom sinergijskog liječenja karcinoma i kombiniranih terapija iz Portugala, govorio o nužnosti nove paradigme u liječenju oboljelih od karcinoma. "Ne kažem, da trebamo odbaciti kemoterapiju, ali trebamo naći nešto što će podržati imunosni sustav pacijenata i smanjiti nuspojave. Šokantno je da većina onkoloških odjela nije u stanju preporučiti ništa čime bi se poboljšala kvaliteta života, osim terapije za smanjenje boli, mučnine ili anksioznosti. Naša istraživanja su pokazala da imunoterapija poboljšava kvalitetu života pacijenata. Rezultati su pokazali da je imunoterapija podigla fizičku aktivnost za 71%, umanjila anksioznost te povećala apetit i tako pridonijela povećanju tjelesne mase.

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zato pacijentima koji prolaze kemoterapiju uvijek preporučujem, kao minimum, imunoterapiju temeljenu na arabinoksilanu (komercijalno ime dodatka prehrani BioBran) dobiven od biljke koja nema popratnih nuspojava te nije u kontraindikaciji s ostalim lijekovima te se može kombinirati s kemoterapijom. Arabinoksilan i kurkumin rade u sinergiji kako bi zaustavili progresiju staničnog ciklusa, zaustavljajući tako prodiranje i rast stanica raka. ova se kombinacija pokazuje učinkovitom u smanjenju tumorskih markera i u reduciranju širenja metastaza", objasnio je dr. Jurasunas.

Otkriven moćan probiotik biljnog podrijetla

Darija Vranešić Bender, dr. sc. jedna od najistaknutijih nutricionistica u Hrvatskoj govorila je kako bi unos "dobrih" mikroorganizama, bilo putem hrane ili dodataka prehrani, mogao biti od velike koristi za mnoge ljude koji žive "zapadnjačkim" stilom i u gotovo sterilnom okruženju. Vranešić Bender podsjetila je da je po korištenju probiotičkih kultura najpoznatija Bugarska te da stoga važan soj mliječnih bakterija  nosi ime Lactobacillus bulgaricus. "Ova bakterija djeluje supresivno na patogene, pomažući tako organizmu da se učinkovitije bori s infekcijama. Možete je uzgojiti bilo gdje u svijetu, ali jedino u Bugarskoj uspijeva očuvati kvalitete u sljedećim generacijama istog soja.

Možda te zanima... Što ako neredovito ili nepotpuno prazniš crijeva? Zdravlje Crijeva_2 Možda te zanima... Sindrom nervoznih crijeva liječi se dijetom u tri tjedna Hrana

Zbog mnogih polemika o sigurnosti i učinkovitosti probiotičkih kultura mliječnog spektra oduševljava informacija da je bugarski inovator s Harvarda, Kiril Petko, predstavio novu generaciju probiotika iz peludi visibabe koji se smatra najčišćim probiotikom na svijetu. proizvod je kreiran za vegetarijance, vegane i osobe s netolerancijom na laktozu. Samo jedna kapsula sadrži milijarde živih stanica, više nego 10 čaša jogurta."

Na skupu su sudjelovali i Sanja Toljan, dr. anesteziologinja sa specijalizacijom preventivne i antiage medicine koja svojim pacijentima u Poliklinici Orlando u Zagrebu pristupa holistički, a istaknula se u liječenju hormonalnih disbalansa. Patricia Peat, viša medicinska sestra koja se nakon rada s pacijentima s onkologije orijentirala na područje integrativne medicine. Osnovala je centar Cancer Options koji istražuje i pacijentima osigurava najbolje informacije i iskustva u integrativnoj medicini. Jerry Angelini, mag. med integrativni praktičar i znanstveni edukator o učincima ljekovitih gljiva s više od 30 godina iskustva u privatnoj klinici.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.