Zdravlje Zdravlje žena 18. travnja 2017.

Savjeti ginekologinja: Kako se nositi s bolovima "onih dana u mjesecu"?

Menstruacija
Foto: Guliver/Shutterstock Ženama u Španjolskoj koje pate od jake menstrualne boli bit će dopušteno da uzmu dopust s posla do tri dana svakog mjeseca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dismenoreja podrazumijeva menstrualne grčeve, odnosno bolove koji se javljaju nekoliko sati prije početka menstruacije i traju od 48 do 72 sata. "Danas se smatra da oko 50 posto žena generativne dobi pati od ovog problema koji se pojavljuje u različitom intenzitetu", govori ginekologinja Senka Sabolović Rudman.

"Osim što se javlja u obliku grčeva, često je praćena mučninom, povraćanjem, proljevom i nesvjesticom", kaže ginekologinja Nina Lale Jurić.

Razlika između policističnih jajnika i ciste na janicima

Važno je razlučiti primarnu od sekundarne dismenoreje. Primarna je funkcionalna i javlja se oko godinu dana nakon prve menstruacije. "Sekundarna dismenoreja nastaje zbog postojanja organske bolesti te češće nastaje kasnije u životu. Najčešći organski uzroci sekundarne dismenoreje su endometrioza, adenomioza, miomi, polip, endometrija, kronična zdjelična upala i suženje vrata maternice", objašnjava ginekologinja Nataša Mihelčić Labura.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Liječenje analgeticima

Glavni krivac za dismenoreju, prostaglandin F2alfa, najviše se oslobađa tijekom prvih nekoliko sati menstruacije, a tada su bolovi najizraženiji. "Žene koje imaju dismenoreju imaju i višu razinu prostaglandina F2alfa", naglašava Mihelčić Labura.

Znanstvenici su proizveli repliku ženskih reproduktivnih organa

U liječenju se zato koriste preparati koji smanjuju sintezu prostaglandina.

"Savjet je da se protuupalni nesteroidni lijekovi uzimaju i prije očekivanog početka menstruacije kako bi se smanjilo otpuštanje prostaglandina u tijelu i tako spriječili jaki grčevi", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Uloga kontracepcije

Isključe li se neki drugi medicinski uzroci, jedno od dugotrajnijih rješenja, osobito za žene koje trebaju i zaštitu od neželjene trudnoće, je liječenje oralnom hormonskom kontracepcijom koja uz dugotrajno uzimanje čini cikluse anovulatornima (sprečava ovulaciju) i samim time je mehanizam izazivanja jakih grčeva maternice spriječen.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

7 stvari koje tvoj ginekolog ne bi odobrio

Savjeti ginekologinja

"Uz lijekove protiv bolova, provjereno pomažu i utopljavanje donjeg dijela trbuha i mirovanje", kaže Podobnik Brlečić.

"Magnezij uzimam nekoliko dana prije početka menstruacije, au drugoj fazi ciklusa pijem rižino ili bademovo mlijeko", prepričava ginekologinja Ulla Marton.

Sve što si željela znati o menstrualnoj čašici

"Kad redovito odlazim u teretanu i pazim što jedem, menstrualni bolovi su mi strani pojam", ističe Lale Jurić.

Na važnost prehrane osvrnula se i ginekologinja Patricia Senjanin Car: "Ne jedem mliječne proizvode koji mogu pospješiti grčeve. Aktivna sam, čak i pojačano, jer aktivnost pomaže kod menstrualnih tegoba."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.