Zdravlje Bolest s tisuću lica 17. ožujka 2024.

Sedam najčešćih ranih znakova multiple skleroze - prepoznajte ih na vrijeme

Foto: Pexels Bol u mišićima jedan je od simptoma
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptomi multiple skleroze mogu se pojaviti već u dvadesetima, javljati se i nestajati u nepravilnim razmacima. Prema Američkom društvu za multiplu sklerozu, u svijetu od ove bolesti pati više od 2 milijuna ljudi.

Inicijalno postavljanje dijagnoze nije uvijek jednostavno jer su neki od simptoma prilično općeniti i mogu se vezati uz razne bolesti ili stanja. Žene imaju dva do tri puta veću šansu za oboljenje, a u nastavku pročitajte koji su najčešći rani simptomi multiple skleroze.

Oslabljen vid

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Normalno je da osjećate određene posljedice i da vašim očima treba vremena za prilagodbu ako svakog dana na poslu gledate u ekran osam sati. Međutim, ako i u danima kada ne radite ili se općenito ne bavite takvim poslom primjećujete zamućenje vida ili gubitak vida, odite liječniku, pogotovo ako se simptomi javljaju samo u jednom oku.

"Neki pacijenti opisuju problem s vidom kao da gledaju kroz zamućeno staklo ili kroz vodu, a ponekad je prisutna i bol ili teškoće s pomicanjem očne jabučice", objašnjava Kathleen Costello, predsjednica Američkog društva za multiplu sklerozu.

Vrtoglavica

Uslijed visokih temperatura ili velikog fizičkog napora svi nekada iskusimo vrtoglavicu, ali ona koja upućuje na multiplu sklerozu obično se javlja kao grom iz vedra neba i pogađa visokim intenzitetom, takvim da može izazvati i mučninu ili povraćanje.

Naravno, vrtoglavica može biti simptom i drugih zdravstvenih problema, poput niskog šećera ili niskog tlaka. U svakom slučaju, ako vam se vrtoglavice često događaju, najbolje je otići liječniku.

Kroničan umor

Umor koji traje tjednima i ometa vas u obavljanju i najjednostavnijih zadataka svakako je znak za zabrinutost i razlog da posjetite liječnika. "Osobe koje boluju od multiple skleroze svoj zamor opisuju kao sveobuhvatan i toliko jak da su im i jednostavni zadatci preteški", tumači Costello.

Utrnulost i trnci

Budući da multipla skleroza napada centralni živčani sustav, logično je da će se odraziti i na živce, što za posljedicu može imati utrnulost ili trnce. Dakle, iz krajnosti u krajnost: možete biti lišeni ikakvog osjećaja u, primjerice, rukama ili se može javiti osjećaj sličan onom kada mrav ili neki drugi insekt hoda po tebi.

Problemi s mjehurom

Problemi s mjehurom javljaju se kod 80 posto oboljelih od multiple skleroze. Manifestiraju se kao stalan osjećaj potrebe za mokrenjem, a popratno se može javiti i proljev ili zatvor, prenosi Women's Health.

Multipla skleroza i prehrana

Kognitivni i emocionalni problemi

Budući da je živčani sustav centar naših kognitivnih i emocionalnih funkcija, nije ni čudo da multipla skleroza može izazvati probleme u njegovu funkcioniranju. Oko 60 posto oboljelih tuži se na probleme s multitaskingom, koncentracijom ili pažnjom, kao i na teškoće s prisjećanjem.   | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na polju emocija može se javiti depresija, nervoza, nagle promjene raspoloženja ili "emotivni ispadi", poput nekontroliranog i ničim izazvanog plakanja ili smijanja.

Nejasni simptomi autoimunih bolesti

Bol u mišićima

Polovica ljudi koja pati od multiple skleroze živi sa svakodnevnim bolovima, koji se često popraćeni i nekontroliranim kretnjama ili slabošću. Noge su najčešće prvi dio tijela kojeg ovi simptomi pogode, a nakon njih leđa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      belina100

      Svim oboljelima od MS zelim sto uspjesniju borbu protiv podmukle i opasne bolesti, da koliko- toliko preuzmu kontrolu nad svojim tijelom i zivotom. 🙏😇❤ Uz opasku ovom portalu - jucer 02.06. je bio svjetski dan svjesnosti o Mijasteniji Gravis, rijetkoj i takodjer opasnoj neuroloskoj bolesti koju i sama imam. Mene i moje suborce je jako razocaralo sto nas se nitko od medija nije sjetio. Eto za sljedecu godinu mogli bi napisati barem recenicu o neizljecivoj tihoj bitci koju vodimo. Hvala

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.