Zdravlje Simptomi i pomoć 18. svibnja 2017.

Sedam najraširenijih mitova o gljivičnim infekcijama koji te mogu koštati zdravlja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da je gljivična infekcija stopala danas najčešći oblik gljivičnog oboljenja i ima ga između 15 i 25 posto ljudi? Naziva se i „atletsko stopalo“, jer se dermatofitne gljive lako razmnožavaju u toplim i vlažnim uvjetima kao što su zatvorene tenisice i znojne čarape, pa se ova infekcija češće javlja kod sportaša.

Isto tako može doći i do infekcije noktiju odnosno onihomikoze, kada nokti postaju žuti i krhki. Prevencijom, pravilnim liječenjem i tretiranjem gljivice mogu se spriječiti i liječiti, ali bitno je prvo razbiti najčešće mitove i znati prave činjenice kako bi naša stopala ostala zdrava. Donosimo najčešće zablude o gljivičnim oboljenjima.

Mit 1

Atletsko stopala možeš dobiti samo ako hodaš bosa na mjestima gdje obitavaju gljivice.

Istina

Točno je da možeš dobiti gljivice na nogama ako bosa hodaš po javnim mjestima kao što su bazeni, teretane ili javni tuševi, ali to nije jedini način. Gljivicama se možeš zaraziti i ako dijeliš s nekim ručnik, čarape ili cipele ili dođeš u direktni kontakt sa zaraženim stopalom druge osobe.

Mit 2

Ako ti se koža ne ljušti, nemaš gljivice.

Istina

Koža koja se ljušti je svakako znak „atletskog stopala“, ali nema svatko iste simptome. Gljivično oboljenje može se manifestirati kao suhoća stopala, crvenilo, svrab ili ljuštenje, a može doći i do pojave crvenih mjehurića. Ako ti se koža ne ljušti, a imaš neke od ostalih simptoma, možeš imati gljivično oboljenje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mit 3

Svakodnevnim tuširanjem mogu se izbjeći gljivice.

Istina

Zaraziti se možeš i dok se tuširaš jer gljivice obožavaju vlažna i mračna mjesta poput kada, tuševa i naravno pločica na javnim bazenima i u saunama. Bez obzira koliko se pažljivo pereš između prstiju, tuširanje, sapun i voda neće ti pomoći u rješavanju neugodnih gljivica. Nakon što se istuširaš, bitno je da dobro posušiš stopala te nakon toga naneseš kremu protiv gljivica i otopinu na nokte ako su i oni zahvaćeni infekcijom.

Otopina i krema Exoderil® imaju fungicidno djelovanje na osnovne uzročnike gljivičnih infekcija kože i noktiju, a prednost im je što ih je dovoljno nanositi samo jednom dnevno. Treba međutim biti vrlo uporan i tretirati oboljela mjesta još određeno vrijeme nakon nestanka simptoma, a kod noktiju sve do izrastanja novog nokta jer gljivice su vrlo otporne i često se vraćaju.

Mit 4

Atletsko stopalo zahvaća samo stopala.

Istina

Ovo gljivično oboljenje je zarazno, prenosi se zaraženim djelićima kože koja otpada. Tako se primjerice može prenijeti ako se brišemo jednim ručnikom. Ili ako se počešemo po stopalima, a onda po preponama ili pazusima. Ostale dijelove tijela možemo zaraziti i ako ne mijenjamo posteljinu ili smo u kontaktu sa zaraženom odjećom. Stoga treba biti na oprezu, koristiti ručnik samo za stopala i često prati plahte, a čarape odvojeno od ostalog rublja.

Mit 5

Gljivice na nogama nestaju s vremenom.

Istina

Upravo suprotno. Ako ih se ne liječi simptomi mogu postajati sve gori jer gljivice vole biti na mračnim, vlažnim i toplim mjestima poput čarapa i tenisica. Posegni za kremom Exoderil® kako bi odmah reagirala na infekciju i imaj na umu kako ona može biti dugotrajna. Nokti na nogama koji su zahvaćeni gljivicama liječe se u prosjeku oko šest mjeseci, najbolje otopinom koja duboko prodire u nokat.

Mit 6

Lak na noktima sprečava nastajanje gljivica.

Istina

Potpuno krivo, zapravo zatvara njegove pore i otežava dopiranje lijeka do nokta, a gljivice i dalje rastu. Za vrijeme gljivične infekcije noktiju nokte nemoj lakirati, ostavi ih da “dišu“ i omogući lijeku da djeluje. Poželjno je prije nanošenja lijeka oturpijati nokat jednokratnom rašpicom.

Mit 7

Jednom kad nestanu, gljivice se više ne vraćaju.

Istina

Kao i bilo koja druga bakterijska infekcija, gljivice se mogu vratiti i nakon liječenja. Ako ponovo dođeš u kontakt s njima na javnim prostorima poput bazena ili sauna, ako su ti stopala vlažna, ako ne sušiš dovoljno prostor između prstiju - sve je to izvrsna podloga za ponovni razvoj infekcije. A možda i nisi dovoljno dugo liječila prvotnu gljivičnu infekciju?

Više o Exoderil® proizvodima pročitaj ovdje. Prije upotrebe pažljivo pročitaj uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitaj svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      simon

      Već 6 godina nemam gljivice, a prije toga sam ih svako malo dobivao, kako sam se aktivno bavio sportom, nemoguće je bilo izbjeći stalno znojenje u obući, i tuširanje na mjestima gdje se i svi drugi tuširaju...konstantna su bila liječenja raznim preparatima, sa više ili manje uspješnosti, ali uvijek su se vraćale. Dok nisam iskušao pranje nogu u vlastitoj mokraći kroz tjedan dana. Nestalo odmah i nikad se više nije pojavilo. Promjenio sam uz to i sve čarape, i svu obuću, no to sam i prije mjenjao

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.