Zdravlje Prirodno liječenje 07. rujna 2018.

Seks za vrijeme mjesečnice: Smanjuje li grčeve i možeš li ostati trudna?

Najbolje poze za žene
Foto: Thinkstock Misionarski položaj jedan je od najpopularnijih seksualnih položaja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mjesečnica sve većem broju žena je od 'oni dani u mjesecu' postala 'oni bolni dani u mjesecu'. Ako je tvoj ritual prije mjesečnice mjesečnice, pripremiti tablete, možda možeš probati neke druge prirodne metode, među kojima je i seks.

Neke metode si sigurno već pokušala jer očajna vremena traže očajne mjere, Health donosi ovih 10 prirodnih lijekova

Mjesecnica_1 Možda te zanima... 5 razloga zbog kojih mjesečnica boli Zdravlje Vježbanje_1 Možda te zanima... Mjesečnica i vježbanje: Trebaš li vježbati ako si na dijeti i imaš mjesečnicu? Fitness

Kako prirodno liječiti menstrualne grčeve? 

Vrući tuš - kad trpiš bolove u području trbuha topla kupka i tuš uvijek su dobra ideja, ali neka istraživanja pokazuju da toplina može imati terapeutski učinak na tvoje tijelo. Toplina donosi protok krvi u područje zdjelice, a to pomaže opuštanju mišića koji uzrokuju grčeve.

Hidratacija - iako zvuči proturječno, pijenje više vode može zapravo pomoći smanjiti nadutost održavanjem tvojeg probavnog sustava.  Dodaj više vode u prehranu jedenjem voća i povrća koji sadrže vodu, poput krastavaca i lubenice. Možeš otići i korak dalje i pijuckati toplu ili vruću vodu koja zapravo može pomoći smanjivanju grčeva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Osim konzumacijom dovoljno vode, održavanje prehrane pune hidratantne hrane poput voća i povrća još je jedan način za nadoknađivanje izgubljene tekućine.

Termofor - s obzirom da ne možeš ostati u kadi cijeli dan, ovo može biti tvoja alternativa. Učinak je kao i kod tople vode, smiruje grčeve.

Znojenje - dobar trening može stvoriti endorfine koji stimuliraju raspoloženje, a oni djeluju kao prirodni ublaživači boli. 

Čak i bolje: Vježbanje također može prevenirati grčeve. Razmotri opciju povećanje vježbanja tjedan dana prije početka mjesečnice. 

Alkohol - odmah napominjemo da trebaš paziti ako si već uzela tablete i naravno, nemoj pretjerivati. Ali čaša vina ili nekog drugog alkoholnog pića može opustiti tvoje tijelo, a time i maternicu što može olakšati bolove. 

Čaj od đumbira ili cimeta - već si vjerojatno shvatila da sve tople tekućine mogu smanjiti tvoju agoniju koju su stvorili grčevi, ali ovdje je tajna začin. Đumbir ima dugu povijest kao prirodni borac protiv grčeva, a cimet se smatra protuupalnim lijekom protiv grčeva. 

Slobodan dan - rezerviraj masažu, opuštajuća eterična ulja, poput lavande, i akupunktura ti mogu olakšati bolove. Osim toga, opuštajući osjećaj koji daje masaža, vjerojatno će ti smanjiti i druge bolove. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zdrava prehrana - jedi više vlaknaste hrane prije i tijekom mjesečnice. Isto tako, tvoja stolica je učestalija tijekom ovih dana u mjesecu pa se pokušaj (koliko možeš) oduprijeti keksima i čokoladi. "Sve što želimo (tih dana u mjesecu), vjerojatno ne bismo trebali konzumirati", kaže iz Medicinskog centra za žensku seksualnost iz New Yorka. 

Joga - prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine iz 2017., redovito vježbanje joge može pomoći kod simptoma povezanih s menstruacijom. Analiza je obuhvatila 15 studija različitih vrsta joga, od asane do pranayama i drugih tehnika opuštanja i meditacije, te njihovih utjecaja na menstrualne bolove. Svi oblici ove umirujuće vježbe doveli su do smanjenja bolova. 

Orgazam - nije sasvim jasno kako to funkcionira, ali ipak oslobađa grčeva neke žene. Možeš razmotriti ovu opciju s partnerom ili možeš solirati uz vibrator. Iako je ovo još tabu tema, razbili smo neke mitove. 

Seks tijekom mjesečnice

Liječnici: "Samo naprijed"

"Ako je pacijentu ugodno seksati se tijekom mjesečnice, onda je sjajno seksati se tijekom cijelog mjeseca bez uzimanja pauze. To je potpuno prirodno i sigurno za oba partnera", rekla je dr. Tara Ford za Huffington Post.

Kako bi izbjegla prljanje plahti, Ford preporučuje da staviš ručnik na krevet ili to možeš napraviti pod tušem. I nemoj se zabrinuti ako vidiš tamno crvene ili smeđe nakupine za vrijeme ili nakon seksa; to je samo starija krvi i stanice tvoje maternice. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Može ti se jako svidjeti

Svaka žena ima drugačiji libido i netko se neće moći opustiti i uživati za vrijeme seksa. Dok će se nekim ženama pojačati libido.

"Neke žene izjavljuju kako su uzbuđenije i osjetljivije tijekom ovih dana", rekla je Ford. Osim toga, tvoj iscjedak može poslužiti kao prirodni lubrikant, što može povećati užitak. Ako obično koristiš lubrikant, tijekom ovih dana možeš se potpuno prepustiti i ne brinuti o vlažnosti. 

I tvom partneru se može svidjeti 

Žene ne bi trebale pretpostaviti da će njihov partner izgubiti želju tijekom njihove mjesečnice. Obično je žena ta koja tijekom menstruacije zaustavlja seks, a ne druga polovica. Svaki par je drugačiji, a neki žele biti otvoreniji od drugih. Ako si znatiželjna što tvoj partner misli, razgovaraj o tome prije mjesečnice. 

"Dobra komunikacija može dovesti do odličnog seksa u bilo kojem trenutku tijekom mjeseca", kaže dr. Ford. 

Možeš minimizirati nered

Ako nosiš menstrualnu čašicu ili on ima kondom, možeš smanjiti količinu krvi koja bi mogla izaći tijekom seksa. Seks u misionarskom položaju dok je žena na leđima, isto tako može ograničiti protok krvi. 

Postoje i druge opcije

Ako niste za seks tijekom ovog razdoblja, nema razloga ne uživate u drugim seksualnim zadovoljstvima. Možeš nositi tampon, a on se može posvetiti tvom klitorisu, a ti možeš njemu pomoći ručnom ili oralnom stimulacijom. 

Nemoj zaboraviti zaštitu!

"Nekim ženama mjesečnica traje tjedan dana i ponekad se ovulacija preklopi s menstruacijom. Osim toga spermatozoidi mogu preživjeti tri do pet dana u vagini. Ako koristiš kontracepcijske pilule i u tom periodu radiš uobičajenu pauzu od njih, možeš se smatrati sigurnom, ali ako ne, razmisli koji ćete oblik kontracepcije koristiti", objasnila je Ford. 

Ako imaš spolni odnos s nepoznatim partnerom za vrijeme mjesečnice trebala bi biti dodatno oprezna i koristiti fizičku zaštitu (prezervativ) jer je tvoj cerviks tijekom tog perioda više otvoren (kako bi krv mogla lakše prolaziti) pa je, istina neznatno, rizik od spolnoprenosivih infekcija veći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.