Zdravlje Simptomi i pomoć 03. ožujka 2017.

Signali kojima ti stopala poručuju da nosiš pogrešnu obuću

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da se većina problema sa stopalima može direktno vezati iz obuću koju nosiš? U stopalu se nalazi toliko košćica i ligamenata, važnih za naše kretanje. Zbog toga je važno birati udobnu obuću, a slavne dame pribjegavaju i pokojem triku kod nošenja visokih potpetica na crvenom tepihu.

Nošenje cipela s visokim potpeticama čitavu noć može postati prava noćna mora jednom kada stopala krenu oticati. Taj problem nije zaobišao ni zvijezde, koje u štiklama moraju provesti sate na crvenom tepihu, pozirajući brojnim fotografima. Da bi lakše izdržale te napore, oslanjaju se na jedan jednostavan trik.

Riješi se hladnih stopala uz pomoć ovih biljki

Cipele broj veće

Pošto je najveći problem kod dugog stajanja upravo oticanje stopala, kao logično rješenje se nameće nošenje za broj većih cipela. To je trik koji se u Hollywoodu koristi već dugo, a od nedavno slavne ljepotice više ni ne pokušavaju to sakriti.

 | Author: APEGA/Press Association/PIXSELL Foto: APEGA/Press Association/PIXSELL

Vjerojatno se pitaš kako im polazi za rukom nositi prevelike cipele i ne pasti ili izgubiti cipelu. Tajna je u jednostavnim silikonskim umetcima koji drže stopalo na mjestu i tako sprječavaju da cipela sklizne s noge.

Aluminijska folija na stopalima pomaže kod prehlade

Ako tvoja stopala nisu zadovoljna tretmanom koji im pružaš, budi sigurna da će ti to pokazati, i to na sljedeće načine.

Modri nokti

Ako nakon treninga ili duljeg hodanja primijetiš da ti nokat poprima plavu boju, slično modrici na koži, to je siguran znak da tvoji prsti nemaju dovoljno prostora unutar obuće. Zbog toga se stvara pritisak na prste, koji može rezultirati bolnim noktima ili promjenama njihove boje.

Kako bi to izbjegla, kod kupnje obuće uvijek provjeri možeš li malo gibati prste unutar cipele. Također je važno da vrhovi prstiju ne budu priljubljeni uz rub cipele jer stopala tokom dana otiču i malo se povećavaju.

Žuljevi

Sigurno si bar jednom u životu iskusila žuljeve, posebice od novog para obuće. Oni su obično znak da obuća na nekom mjestu previše steže stopalo.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dobar par obuće čvrsto drži stopalo i podupire ga, ali pritom mu i dalje omogućuje normalno gibanje. Zato biraj modele koji širinom odgovaraju obliku tvog stopala, prate njegovu liniju i ne steži vezice više no što je potrebno.

Bol u peti

Oblik obuće koji ne prati liniju stopala, kao i istrošene potplate, mogu dovesti do boli u peti. Samo se sjeti da sa svakim korakom tvoja peta dolazi u kontakt sa tlom i preuzima na sebe tvoju težinu, što može biti poprilično stresno za nju ako ništa ne ublažava taj kontakt.

Stoga, kada ti se potplate istroše, definitivno je vrijeme za kupnju novog para obuće.

Provjeri u 30 sekundi držiš li se pravilno

Neujednačene potpetice

Obrati pažnju na potpetice svojih cipela. Ako je jedna potrošena više od druge, to može biti znak da postoji neka nepravilnost u tvom načinu hoda ili spuštanja stopala na tlo.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dobro oblikovane tenisice, prilagođene tvom obliku stopala, mogu ti pomoći bolje kontrolirati kretnje i spriječiti eventualne ozljede. Ako je razlika u potrošenosti potpetica znatna, razmisli o odlasku kod ortopeda.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.