Zdravlje Simptomi i pomoć 14. rujna 2018.

6 najčešćih očnih iritacija i na koje bolesti mogu upućivati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da te oči peku zbog nošenja leća, klimatiziranog prostora ili ni sama ne shvaćaš zašto, ove simptome ne bi smjela ignorirati. Prepoznavanje simptoma i pravovremeno liječenje oka može ti pomoći da izbjegneš komplikacije.

"Ako imaš bolove, osjećaš promjenu vida, iscjedak, osjetljivost na svjetlost ili neki drugi simptom, to bi mogao biti znak ozbiljnog problema i trebala bi posjetiti oftalmologa", rekla je dr. Stephanie J. Marioneaux, glasnogovornica Američke akademije oftalmologije s kliničkom praksom u Chesapeakeu.

Dekodiraj problem s okom pomoću ovog vodiča:

Možda te zanima... Oči otkrivaju: Crne strast, smeđe osjetljiv ego, a plave duhovnost... Ljepota i relax Kamilica_1 Možda te zanima... Ječmenac i druge upale očiju - kako se liječe? Zdravlje

Simptomi: crvene i suzne oči, svrbež 

"Vjerojatno su alergije ili alergijski konjunktivitis - reakcija na pelud, kućne ljubimce ili nešto drugo u tvom okolišu. Odmakni se od alergena ako je moguće, bilo da je riječ o psu, prašnjavom tavanu ili parku punom cvijeća. Uzmi oralni antihistamin kako bi zaustavila reakciju imunološkog sustava", rekao je alergolog dr. Tim Mainardi. Isto tako, možeš uzeti kapi kojima možeš smiriti upalu i izravno ublažiti svrbež. Upitaj svog liječnika za njih, ali nastoj izbjeći kapi protiv crvenila, oni ne liječe glavni uzrok i mogu dovesti do jačanja crvenila. Ako su alergije sezonske smetnje za tebe, posjeti alergologa. 

Simptomi: crvene oči, svrbež i gusti i kruti iscjedak 

"Možda imaš konjunktivitis - infekciju vanjskog sloja oka. Tvoj liječnik obiteljske medicine može vidjeti je li virusni ili bakterijski. Virusni je poput 'prehlade u oku' i iznimno je zarazan", kaže dr. Marioneaux. Umjetne suza omogućuju ti ublažavanje nadražaja i otekline. Blagi slučaj bakterijskog konjunktivitisa može otići sam po sebi, ali tvoj liječnik može ti pripisati antibiotske kapi za oči kako bi ubrzala proces. Nazovi oftalmologa, ako iz tvojih očiju izlazi iscjedak, oči su ti umorne i teške, osjetljive na svjetlo, zamagljen ti je vid ili imaš intenzivno crvenilo. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Simptomi: bolna kvržica na rubu jednog oka ili ispod kapka

Ako je na rubu tvog kapka, ona kvržica slična prištiću možda imaš ječmenac. Ječmenci su uzrokovani zaraženom folikulom trepavice: oni mogu osjetljivi, natečeni i mogu sadržavati gnoj. Koristi tople obloge kako bi potaknula isušivanje; ako je bolno ili iritantno, otiđi oftalmologu koji ti može propisati antibiotsku mast. 

Halazion je vrsta ječmenca koji je nastao zbog začepljeni uljnih žlijezda, dalje od trepavica. "Možeš osjetiti kako se kvržica širi ispod kapka", kaže dr. Marioneaux. Topli oblog može pomoći, ali ako ječmenac ili halazion otvrdne, oftalmolog ga može ocijediti ili ubrizgati steroide kako bi smanjili oticanje. 

Simptomi: crvene oči, pijesak u očima 

Mogu ti oči biti suhe, to je stanje u kojima oči ne dobivaju dovoljno vlage jer ne stvaraš dovoljno suza, suze ti nisu dovoljno vodenaste ili brzo isparavaju, što se može dogoditi kad upaljenje žlijezde koje proizvode ulje. To se može dogoditi kada dugo gledaš u zaslon bez treptanja. 

"Ako ne trepćeš svake četiri sekunde, ulje se ne oslobađa i suze isparavaju, ostavljajući suhe i nadražene oči", kaže dr. Marioneaux. Ako ti ipak oči krenu suziti u jednom trenutku, to je znak da se bore protiv suhoće. 

Isto tako, suhe oči mogu biti nuspojava nekih lijekova, hormonalna fluktuacija ili zbog dugotrajne uporabe kontaktnih leća. Trebala bi pripaziti na klimatizaciju ili grijanje jer to može ubrzati isparavanje suza, odmakni se od zaslona i očisti oči umjetnim suzama. Također možeš pokušati unijeti više omega-3 masne kiseline u svoju prehranu i koristiti ovlaživače zraka. Nemoj zanemarivati ​​suhe oči jer to može dovesti do ozlijede rožnice i gubitka vida.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Simptomi: crvenilo i pijesak u očima, nadraženost uz liniju trepavice

To bi mogao biti blefaritis, kronično stanje u kojem se žlijezde lojnice uz liniju trepavice začepljene. Svakodnevno liječi za najbolje rezultate. "Topli oblog pomoći će povećanju protoka kriv i otpuštanju loja kako bi se žlijezde odčepile", rekao dr. Payal Patel, oftalmolog u NYU Langone Medical Centru, koji preporučuje primjenu toplih obloga jednu do dvije minute, tri ili četiri puta na dan. 

Isto tako, možeš očistiti očne vjeđe nježnim masiranjem linije trepavice sa šamponom "bez suza", čistom rukom ili štapićem za uši. Koristi umjetne suze za ublažavanje iritacija.

Simptomi: crvene oči 

  • Trajno zamagljeni vid ili oštra bol nakon udarca u oči ili dodira stranog tijela 

Možeš imati ogrebotinu na rožnici. Zbog ovog moraš ići hitno svom liječnik ili na hitan prijem. 

  • Suzne, nemaju nikakav iscjedak niti čudan osjećaj, nema bolne kvržice niti zamagljenog vida nakon udaraca u oči 

Za svaki simptom oka koji ti nije jasan, potreban je poziv oftalmologu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.