Zdravlje Simptomi i pomoć 26. travnja 2018.

Skolioza kod djece - nove metode liječenja

skolioza
Foto: Guliver/Shutterstock Nacionalni mjesec borbe protiv skolioze održava se svake godine u lipnju s ciljem da se naglasi rastuća potreba za obrazovanjem, ranim otkrivanjem i sviješću javnosti o skoliozi i njenoj rasprostranjenosti u zajednici.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za ortopediju i traumatologiju prof. dr. Ahmet Alanay iz Acibadem zdravstvene grupacije iz Istanbula kao pozvani predavač održao je predavanje o uspješnim metodama kirurškog liječenja skolioze kod djece na SOSORT 13. međunarodnom kongresu za liječenje skolioze u Dubrovniku.

Jedinstvenom skupu, kojeg je organiziralo Društvo za dječju ortopediju i Kuća zdravlja, koji je upravo održan u Dubrovniku, prisustvovalo više od dvjestotinjak stručnjaka iz cijelog svijeta koji se bave liječenjem skolioza i deformacija kralježnica.

Svako treće od 100 djece s dijagnozom skolioze može dostići zakrivljenost kralježnice čak do 70 stupnjeva. Na kongresu je prof.dr. Alanay predstavio uspješnu osteotomijsku i fuzijsku odnosno non-fuzijsku tehniku kirurškog liječenja skolioze kod djece i adolescenata. Riječ je o metodi koju je prof. Alayan izveo prvi u Europi.

 | Author: PR Foto: PR „Kod pacijenata koji imaju skoliozu i indicirana je operacija, obično se radi procedura koju zovemo fuzija. Ipak, takva vrsta operacije nije idealna za pacijente jer fuzijom limitiramo pokrete i mobilnost kičme. Ako je još operacija rađena u ranom djetinjstvu ili u pubertetu, može utjecati i na daljnji razvoj i rast. Takva operacija je i agresivna, jer se napravi veliki rez na leđima, što uzrokuje puno krvarenja, režu se mišići, a i opasna je jer se može izazvati paralizu. Djeca ne vole velike ožiljke na leđima, i to je također jedna od negativnih posljedica fuzijske metode operacije“, kazao je prof. Alayan, objašnjavajući da on stoga kod djece i starijih radi non-fuzijsku operaciju gdje se rade minimalni zahvati.

Otvorimo šest rupa sa strane trupa, veličine 1,5 centimetar i umetnemo fleksibilne vijke koji balansiraju s kralježnicom. Može biti nekih korekcija dok dijete raste i razvija se bez ikakvih smetnji. Ova metoda operacije ne stvara puno krvarenja jer je minimalno invazivna. Povratak u školu i normalnim svakodnevnim aktivnostima pacijenta slijedi brzo i ni na koji način nisu ograničeni u pokretima“, objasnio je prof. dr. Alayan.

Operacija skolioze kod balerine iz Sjeverne Irske

Uspješnost non-fuzijske metode objasnio je, među ostalim, na slučaju operacije skolioze kod četrnaestogodišnje balerine Megan Fleming iz Sjeverne Irske čija je skolioza dosegnula zakrivljenost kralježnice čak do 100 stupnjeva.

Naš cilj je bio mobilna kralježnica koja će omogućiti Megan pokrete i fleksibilnost fiksiranjem što je moguće manjeg dijela kralježnice. Uz pomoć tehnike osteotomije i fuzije, uklonili smo dijelove kostiju i omekšali kičmu. Zatim smo fiksirali kičmu vijcima i šipkama. Vrhunska tehnologija koju smo koristili u operaciji omogućila nam je da korigiramo kralježnicu tako da Megan može slobodno plesati. Što je još važnije, Megan više neće ostajati bez daha jer je kapacitet pluća vraćen na raniju razinu zahvaljujući tome što je zakrivljenje u velikoj mjeri ispravljeno“, kazao je prof. dr. Ahmet Alanay dosta rizičnu operaciju skolioze.

Da je operacija odgođena zakrivljenost kralježnice dosegnula bi i preko 100 stupnjeva. To bi dosta otežalo ionako rizičan operativni zahvat,povećalo rizik od paralize i istovremeno prouzrokovalo ukočenost kralježaka, što bi onemogućilo mladu Megan ne samo da se profesionalno bavi plesom, nego i u svakodnevnim aktivnostima. Također, zakrivljenost iznad 100 stupnjeva smanjio bi kapacitet pluća na manje od kritičnih 30 postotaka, pa u tom slučaju operacija ne bi uopće došla u obzir, a život mlade djevojke bio bi upitan zbog respiratorne insuficijencije.

Zahvaljujući operaciji koju je obavio prof. dr Ahmet Alanay, specijalist ortopedije i traumatologije u Istanbulu, Megan danas ne samo da normalno živi, nego i uživa u plesu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.