Zdravlje Simptomi i pomoć 07. kolovoza 2017.

Što izgled i stanje kose otkriva o tvom zdravstvenom stanju

Kosa_9
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Različita oštećenja kose nisu obavezno posljedica agresivnih tretmana i bojenja već mogu biti nagovještaj ozbiljnih bolesti. Ako se kvaliteta i izgled kose promijene na neki od navedenih načina, moguće je kako je pravo vrijeme da se obratiš liječniku.

Suha i lako lomljiva kosa

Agresivni tretmani poput bojenja, peglanja ili kovrčanja uzrokuju lomljenje vlasi. Ali, takva vlas je indikator i određenih zdravstvenih problema. Među njima je i Kushingov sindrom, poremećaj rada nadbubrežne žlijezde, koji uzrokuje pojačanu proizvodnju hormona kortizola. Ovo stanje je najčešće nasljedno, a preniska razina paratireoidnih hormona u krvi uzrokuje promjene u razini kalcija i fosfora, što dovodi do lomljive i suhe kose.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ljuskice na koži tjemena

Krastice na tjemenu najčešće ukazuju na početak psorijaze, jedne od najučestalijih autoimunih bolesti. Iako promjene na koži mnogi na početku ne shvaćaju ozbiljno znajući da se psorijaza pojavljuje zajedno s nekim od drugih autoimunih bolesti poput lupusa i reumatoidnog artritisa, potrebno je na vrijeme reagirati i pronaći odgovarajući način liječenja.

Kosa-Sunce Možda te zanima... Pet stvari koje tvoja kosa treba kako bi ljeto prošlo bez posljedica

Suha i tanka kosa

Iako su uzročnici suhe kose najčešće vanjski, poput boja za kosu, agresivnih preparata za oblikovanje frizure ili prečestog izlaganja sušilu, nisu jedini. Ako primijetiš da je tvoja vlas s vremenom postala tanka, to često upućuje na neaktivnost štitne žlijezde. Neaktivna tiroidna žlijezda uzrokuje hipotireozu, čiji su simptomi umor, naglo dobivanje na težini, usporen rad srca i čest osjećaj hladnoće.

Prekomjerno opadanje kose

duga kosa Možda te zanima... Tri prirodna sastojka od kojih kosa brže raste Zdravlje

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Stručnjaci ističu da dnevni gubitak kose od oko 90 do 100 vlasi nije alarmantan, već prirodan i sasvim normalan. Ali, ispadanje većeg broja vlasi, osim ako se ne radi o sezonskom opadanju, često je posljedica loše prehrane. Naša kosa žudi za proteinima, željezom, cinkom, vitaminom A i omega-3 masnim kiselinama kako bi ostala zdrava i sjajna.

Opadanje kose u okruglim pramenovima

Autoimuna bolest pod nazivom alopecia areata manifestira se opadanjem kose u specifičnim okruglim pramenovima. Imunološki sustav okreće se protiv folikula vlasi, smanjujući ih i uzrokujući opadanje kose. Češća je kod ljudi koji imaju obiteljsku povijest autoimunih bolesti, a najčešći uzrok same bolesti je dijabetes. Osim opadanja kose, alopecia areata uzrokuje i opadanja obrva i trepavica.

Kosa-Vlasiste Možda te zanima... Koristila je šampon za suho pranje kose i kosa joj je počela ispadati! Ljepota i relax

Prorijeđena kosa

Na svakom vlasištu nalazi se oko 100.000 vlasi, a svaki folikul proizvodi jednu vlas koja poraste 1.2 cm za mjesec dana. Nakon što raste od dvije do šest godina, vlas opada. Uskoro je zamjenjuje nova, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U tridesetim godinama više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, a uzroci pojačanog opadanja mogu biti hormonalna neuravnoteženost, mehaničko oštećenje uslijed agresivnih tretmana, trudnoća i intenzivan stres.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Možda te zanima... Jednostavan test s čašom vode: otkrij koliko je zdrava tvoja kosa! Ljepota i relax

Preuranjene sijede

Pojava sijedih vlasi prije 35. godine života ukazuje na nedostatak vitamina B12 i B9, poznatog kao folna kiselina. Naime, dokazano je da ovi vitamini, uz izlaganje suncu, stvaraju moćan duet koji pomaže u obnavljanju pigmentacije na mjestima na koži i kosi koja su prestala proizvoditi melanin. Vitamin B12 u prirodnom stanju nalazi se u ribi, jajima, piletini i mliječnim proizvodima, dok su zeleno lisnato povrće i žitarice najbolji izvori folne kiseline.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.