Zdravlje Simptomi i pomoć 10. travnja 2017.

Što višak estrogena čini tvom tijelu i kako si pomoći?

Debljanje
Foto: Guliver/Shutterstock Žene često doživljavaju debljanje kako stare ili tijekom menopauze i zbog toga moraju ići na dijetu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Višak estrogena može donijeti brojne zdravstvene probleme: visok krvni tlak, policistične jajnike, endometriozu, depresiju, ekstreman PMS te rak dojke, jajnika ili vrata maternice. Igra ulogu i u fibrocističnim promjenama grudi, pa običnu mamografiju može učiniti teže izvedivom zbog gušćeg tkiva dojki koje otežava skeniranje.

Osobe koje imaju višak estrogena (češće žene, ali mogu biti i muškarci) skloni su nakupljanju masnog tkiva u području trupa, posebice kukova i trbuha, pa to može biti jedan od simptoma koji te treba potaknuti na testiranje razine ovog hormona. Ako se pokaže da je upravo višak estrogena tvoja boljka, postoje određene promjene životnog stila koje ti mogu pomoći.

Uzroci debljanja su mnogo dublji i kompleksniji od same prehrane

Sojino mlijeko

Iako sojino mlijeko ima svojih prednosti i raste mu popularnost posljednjih godina, osobe s povišenim estrogenom trebale bi ga izbjegavati. Naime, upravo sojino mlijeko se povezuje s povišenom razinom estrogena, pa bi bilo preporučljivo zamijeniti ga nekim drugim.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prehrana

Određene kemikalije koje se mogu pronaći na i u namirnicama koje konzumiramo podižu razinu estrogena, pa ako ti je dijagnosticiran ovaj problem nastoj u što većoj mjeri konzumirati namirnice iz organskog uzgoja. Dapače, određene vrste povrća, poput cvjetače i brokule, dokazano snižavaju razinu estrogena pa ih nastoj uključiti u svoj jelovnik.

Zamjenski hormoni koji djeluju odmah, a nemaju nuspojave

Alkohol

Jetra metabolizira hormone, pa tako i estrogen, a alkohol može izmijeniti tj poremetiti tu važnu funkciju jetre. Stoga je preporučljivo ne konzumirati ga ili bar ograničiti njegov unos dok se razina hormona ne normalizira.

Važno je da budeš uporna u ovom procesu jer potrebno je dulje vrijeme da se razina hormona normalizira, kao i da se riješiš viška kilograma, ali s vremenom i trudom rezultati sigurno neće izostati.

Znanstvenici otkrili alkohol koji stvara osjećaj ugode bez mamurluka

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.