Zdravlje Zdravlje žena 12. srpnja 2016.

Što zaista smiješ, a što ne stavljati na svoju vaginu?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do sada si čula za cijeli niz stvari koje ne bi trebala stavljati na ili u svoju vaginu, neke od njih su dječji puder, sprejevi za intimnu njegu i slični proizvodi. Možda je neobično, ali neki naturopatski liječnici savjetuju da uzmeš maslinovo ulje iz svoje kuhinje i njime izmasiraš stidne usne ili ga upotrijebiš kao lubrikant.

Kako prenosi portal SELF to je savjet glumice Gwyneth Paltrow koja smatra da na vaginu izuzetno blagotvorno utječe nanošenje maslinova ulja i vitamina E. Naturopatska liječnica Maggie Ney smatra da je vrlo dobra ideja redovito koristiti maslinovo ulje kao lubrikant umjesto kupovnih koji mogu štetno utjecati na rad endokrinog sustava. "Osim kao lubrikant možeš utrljati vitamin E ili maslinovo ulje na vanjske dijelove vagine kako bi nahranila kožu", savjetuje Maggie Ney.

 | Author: gwyneth paltrow Foto: gwyneth paltrow

Idealno i za trudnice

Ney nije jedina koja to preporučuje, naime na stranicima Sveučilišta lowa za zdravstvenu zaštitu stoji da ekstra djevičansko maslinovo ulje sprečava iritaciju stidnice tijekom mjesečnice. Iako redovita masaža stidnice s bilo kojim sredstvom zvuči pomalo čudno Niki Pearce, medicinska sestra iz klinike u Clivelandu, tvrdi da svakodnevna masaža uljem može pomoći ženama koje imaju bolan odnos ili pate od suhe rodnice da ublaže simptome. "Ovo je također sjajno za trudnice jer redovita masaža perineuma može spriječiti pucanje prilikom poroda. Osim maslinova ulja i ulje na bazi vitamina E je idealno zbog svoje teksture i hranjivih vrijednosti", kaže Niki Pearce.

Tko treba izbjegavati masaže?

Stručnjakinja za žensko zdravlje dr. Jennifer Wider objašnjava da ove masaže uglavnom nisu potrebne mlađim ženama koje su još daleko od menopauze jer im je tkivo dovoljno elastično, ali kako se žena približava ili je u menopauzi vaginalno tkivo se stanjuje i gubi elastičnost tako da navedene masaže mogu biti od velike koristi.

Također napominje da se maslinovo ulje ili ulje s vitaminom E ne smije koristiti zajedno s prezervativom jer ga ulje može oštetiti. "Žene koje imaju problema s gljivičnim i bakterijskim infekcijama, trebaju biti oprezne s uljima jer se simptomi mogu pojačati. Tko koristi ulja za masažu treba ih koristiti u umjerenoj količini jer u suprotnom mogu dovesti do iritacije i pojačanog vaginalnog iscjedka", objasnila je Jennifer Wider.

Foto: PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.