Zdravlje Prirodno liječenje 23. kolovoza 2017.

Stručnjaci otkrivaju: Tekila je dobra za kosti i prevenciju osteoporoze

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema timu stručnjaka iz Center for Research and Advanced Studies u Meksiku tekila u umjerenim količinama može poboljšati zdravlje kostiju i spriječiti osteoporozu.

Agava tequilana, poznata kao plava agava, biljka je od koje se radi tekila. Prema novom istraživanju, biljka sadrži tvari koje mogu poboljšati apsorpciju kalcija i magnezija, od kojih oba doprinose održavanju dobrog zdravlja kostiju i sprječavanju osteoporoze.

Možda te zanima... Novo istraživanje: Osobe koje vole gin tonic imaju "hladnije" srce i taštije su Psiha i seks

Istraživači su proveli istraživanje na ženkama miševa s osteoporozom. Miševima su dali prebiotički agava fruktan, koji je dobiven iz agave tequilane. Nakon osam tjedana, istraživači su otkrili da su miševi koji su dobivali tequila biljne polimere imali veći promjer kosti nego miševi koji nisu dobili polimere. Miševi su imali i 50% povećanja osteokalcina, proteina koji ukazuje znanstvenicima na proizvodnju nove kosti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dr. Mercedes López, voditelj projekta, zaključio je: "Potrošnja fruktana sadržanih u agavi, u kombinaciji s odgovarajućim crijevnom mikrobiotom, potiče stvaranje nove kosti, čak i kada je prisutna osteoporoza".

Možda te zanima... Dobre vijesti za ljubitelje alkohola: Smanjuje demenciju i poboljšava opće raspoloženje Zdravlje

Prema izvještaju objavljenom na portalu Science Daily: "Rezultati pružaju mogućnost razvijanja alternative u liječenju osteoporoze, bolesti koja, prema najnovijim statistikama Međunarodne zaklade za osteoporozu, pogađa 200 milijuna ljudi širom svijeta što znači da je jedna od svakih pet fraktura među populacijom starijom od 50 godina povezana s tom bolesti."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.