Zdravlje Zdravlje žena 09. listopada 2018.

Tajna dugovječnosti je jesti jaja i biti single

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Talijanka Emma Morano doživjela je 117 godina, umrla je prošle godine, a nekoliko godina je bila najstarija osoba na planeti. Tajna njezine dugovječnosti? Bila je single.

Shape prenosi da je Talijanka tvrdila da za njezin dugovječan život nije zadužena nikakva hrana nego njezin status "slobodna". Naime, Morano je bila udana do 1938. godine kad je ostavila nasilnog supruga nedugo nakon smrti djeteta. 

Možda te zanima... 100-godišnjakinja otkriva da je vino tajna njezine dugovječnosti Zdravlje Možda te zanima... Zdrav život i nakon 90: Otkrivamo ti 6 tajni dugovječnosti kraljice Elizabete Zdravlje

Single status donosi dugovječnost? 

Znanost ističe da zapravo postoji hrpa zdravstvenih prednosti samačkog života koji dovodi do duljeg životnog vijeka. Istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu Body Image ističe da se tek udane žene imaju tendenciju udebljati se. Zapravo, vjerojatnije je da ćeš se udebljati u sretnoj vezi nego u onoj kojoj se bliži kraj, prema drugom istraživanju objavljenom u časopisu Health Psychology. 

Iako te dobivanje kojeg kilograma neće ubiti, prekomjerna težina povećava rizik od cijelog niz medicinskih problema od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i bolesti srca do određenih vrsta raka, osteoartritisa i jetre te bubrežnih bolesti.

Isto tako, slomljeno srce je vrlo ozbiljna stvar. Toksičan odnos ima potencijal doslovno ozlijediti tvoje srce. Nesretni brakovi povezani su s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Health and Social Behavior. 

Nadalje, veća je vjerojatnost za samce da su sretniji. 'Jaka, neovisna žena koja ne treba muškarca' zapravo je sasvim istinita tvrdnja, istraživanje na Novom Zelandu otkrilo je da su samci koji vole izbjegavati sukobe i neslaganja bili jednako sretni kao i oni u vezi. Isto tako, samoća te čini prilično otpornima, pogotovo ako si u prošlosti imala kompliciranu vezu, poput Morano. 

"Preživjeti takvo iskustvo i to što se izdignula sama, bez ponovnog vjenčanja ili traženja drugog partnera, ukazuje da ona ima ogromnu snagu", kaže Sarah Bennettt, koautorica knjige 'F*uck Love: One Shrink's Sensible Advice for Finding a Lasting Relationship‎': "U slučaju da nije pronašla snagu da napusti muža, možda ne bi uspjela preživjeti tolike godine."

Osim toga, stres tijekom braka kojeg je teško izbjeći, povezan je s depresijom i možda čak ograničava tvoju sposobnost da budeš sretna zbog pozitivnih stvari, prema istraživanju objavljenom u Psychophysiology. 

"Ljudi se uvijek fiksiraju na pronalaženje nekoga tako da ne umru sami, ali ova žena je primjer zašto je takva motivacija netočna. Bolje je živjeti dug i sretan život kao samac nego se držati loših, osobito nasilnih partnera samo zato što se moraš suočiti sa smrću u samoći", kaže Bennett. 

Ostali savjeti za dug život? 

Emma Morano je jela mnogo jaja, svaki dan je jela dva sirova i jedno kuhano jaje od svoje 20. godine (kao rezultat dijagnoze anemije). Isto tako, voljela je jesti kolače i izbjegavala je meso. 

Iako samački život ima svoje beneficije, ima ga i bračni tako da je to stvar perspektive i afiniteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.