Zdravlje Nabildaj imunitet prije zime 28. listopada 2017.

Tehnika imaginarnog fokusiranja - pomaže u bildanju imuniteta

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi pomogla svome tijelu da u određenoj mjeri eliminira stres, smanji unos kave, više se kreći, vježbaj tehnike opuštanja. Pokušaj primijeniti tehniku imaginarnog fokusiranja – u stresnoj situaciji razmišljaj o nečem lijepom, opusti se, maštaj...Ovo su neki od savjeta koji će ti pomoći obraniti imunitet od 'pucanja' pod stresom

Budi aktivna

Redovita fizička aktivnost neophodna je za učinkovit rad srčanog mišića. Dovoljno je vježbati trideset minuta dnevno, a trening možeš podijeliti u tri desetominutne serije. Vježbaj polagano, počni od sporijih i lakših vježbi, pa postupno prelazi na zahtjevnije vježbe dok ne stekneš bolju kondiciju. Najlakša je vježba hodanje. Nakon zagrijavanja, ubrzaj hod na deset minuta, a zatim ponovno uspori tempo. Nepisano je pravilo da je šetnja u ugodnom društvu najbolja prevencija od bolesti srca, a čak se i napori lakše podnose udvoje. Čak i umjerena aktivnost pridonosi značajnom poboljšanju zdravlja.

Kronični umor Možda te zanima... 9 znakova da tvom tijelu nedostaje vitamin B12 Hrana

Vitamin B je iznimno važan

Nedostatak pojedinih vitamina u organizmu utječe na nastanak i razvoj srčanih bolesti. Vitamini iz grupe B (B 12, B 6 i folna kiselina) reguliraju razinu pojedinih aminokiselina u krvi, a njihov nedostatak izaziva srčane smetnje. Vitamin B nalazi se u mliječnim proizvodima, zelenom povrću, ribi i žitaricama. Ipak, ljudi većinom ne uzimaju obroke koji zadovoljavaju dnevne potrebe organizma, stoga je ponekad potrebno uzeti vitaminske preparate. Dodaci vitamina B12 doprinose normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica, smanjuju umor i iscrpljenost te doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Reci ne cigaretama

Rizik od nastanka srčanih bolesti i moždanog udara znatno je povećan kod pušačica koje koriste oralna kontraceptivna sredstva, osobito ako su starije od 35 godina. Pušači, u odnosu na nepušače, imaju 70 posto više šansi da obole od ateroskleroze. Nikotin, naime, povećava razinu LDL­a, "lošega" kolesterola, a smanjuje razinu HDL­a, "dobroga kolesterola"u krvi. Odbaci ovu groznu naviku! Bilježi kada najčešće pališ cigaretu, u kojim ti je situacijama najpotrebnija i što radiš dok pušiš. Svakoga dana smanjuj broj popušenih cigareta, pokušaj izbjeći stresne situacije i konflikte koji ti pojačavaju nervozu i želju za cigaretom, i nađi aktivnost koja će zamijeniti ovu lošu naviku. 

Možda te zanima... Pušenjem 20 cigareta na dan tijekom 20 godina popušiš jedan automobil srednje snage! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.